LEADER Gelderland

In het voorjaar van 2024 wordt het voor inwoners, buurtorganisaties, agrariërs, stichtingen en verenigingen uit zes Gelderse gebieden mogelijk om subsidie aan te vragen voor projecten die bijdragen aan de leefbaarheid van het platteland.
Neem direct contact op

LEADER Gelderland

LEADER kan worden aangevraagd op basis van een nog te publiceren openstellingsbesluit in het kader van de Verordening Europese Landbouwsubsidies 2023-2027 provincie Gelderland (NSPGLD). Te ondersteunen projecten moeten niet alleen bijdragen aan de leefbaarheid van het platteland, maar ook passen binnen de zogeheten Lokale Ontwikkelingsstrategie (LOS) voor het betreffende gebied.

Naar verwachting gaat de regeling gespreid open, tussen 1 april en 1 juni 2024. Dit geldt voor de gebieden Achterhoek, De Liemers, Rijk van Nijmegen Maas en Waal, GEUS (Garderen, Elspeet, Uddel en Speuld), Rivierenland en IJsselvallei. Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor de nieuwsbrief.

LOS

In totaal hebben 34 gemeenten en drie waterschappen, samen met betrokkenen uit de regio, per gebied een LOS opgesteld. Alle ideeën die passen in dit plan, maken kans op subsidie. Het kan bijvoorbeeld gaan om:

  • verandering naar een duurzamere manier van werken voor boeren en tuinders;
  • het verbeteren van sociale contacten in de regio door het beschermen en bewaren van voorzieningen (zoals een dorpsgebouw weer gebruiken voor bijeenkomsten of activiteiten).

LEADER-gebieden

In de vorige LEADER-periode (2014-2022) was alleen de Achterhoek een LEADER-gebied in Gelderland. Voor de periode van 2023 tot 2027 is in totaal € 9,8 miljoen beschikbaar om de zes Lokale Ontwikkelingsstrategieën uit te voeren. Hiervan is € 5,6 miljoen beschikbaar gesteld door de Europese Unie, € 3,4 miljoen door de gemeenten en waterschappen, en € 800.000 door de provincie Gelderland.

Kom jij in aanmerking voor LEADER?

Wij kijken graag met je mee welke kansen er liggen voor jouw organisatie door een subsidiescan te doen. Hierdoor wordt het duidelijk of je voor LEADER en/of andere subsidies in aanmerking komt.

Subsidiescan aanvragen
medewerker de jong en laan

Samen gaan we ervoor

Leander Popken
Leander Popken Senior subsidieadviseur Meer over Leander
Ilse Stortelers
Ilse Stortelers Junior subsidieadviseur Meer over Ilse
Esther Petrov
Esther Petrov Subsidieadviseur binnendienst Meer over Esther
Jarno Swijghuizen
Jarno Swijghuizen Subsidieadviseur Meer over Jarno
Paul van den Berg
Paul van den Berg Senior subsidieadviseur Meer over Paul
Martijn Boerman
Martijn Boerman Subsidieadviseur Meer over Martijn

Vragen? Stel ze!

Neem contact op door het formulier in te vullen.