De Jong & Laan versnelt groei­ambitie met partici­patie door Waterland

Accountants- en adviesorganisatie de Jong & Laan versnelt haar groeiambitie door een voorgenomen deelneming van investeringsmaatschappij Waterland in de Jong & Laan. Het partnerschap met Waterland stelt de Jong & Laan in staat haar kwalitatief hoogstaande en toonaangevende positie in Oost-, Noord- en Midden-Nederland verder uit te breiden naar de rest van Nederland.

Waarom partici­peren met Water­land?

Niet alleen voor onze klanten werken we met veel energie aan een duurzame toekomst. Dit is ook het uitgangspunt voor onze eigen organisatie en medewerkers. Dat in combinatie met ons vooruitstrevende karakter, maakt dat we in 2022 een innoverende stap binnen onze branche zetten: de participatie met investeringsmaatschappij Waterland.

Een bewuste en vooruitstrevende stap die ons steunt in onze kwaliteitsambities, het verbreden van onze dienstverlening en groeiambities. Daarmee werken we aan onze eigen toekomstbestendigheid en verhogen we onze kwalitatieve dienstverlening voor onze klanten. Je leest er meer over in het onderstaande persbericht.

Persbericht

Vroomshoop, 6 september 2022

De vraag van klanten en professionals in de accountancy naar een voortdurend verbredend en verdiepend aanbod van de dienstverlening, is de voornaamste aanleiding voor deze investering. Waterland brengt naast een financiële impuls een bewezen expertise in versnelde groei middels fusies & overnames. De partners van de Jong & Laan herinvesteren in de nieuwe beheerorganisatie, die door de deelneming van Waterland ontstaat. Waterland en de Jong & Laan zijn conform de wetgeving in de accountancy (Wta) overeengekomen dat de zeggenschap over de controleplichtige activiteiten te allen tijde bij de accountants van de Jong & Laan geborgd blijft. De dagelijkse leiding blijft in handen van het bestuur van de Jong & Laan.

Marko Lokhorst (algemeen directeur de Jong & Laan): onze strategie is gericht op de voortdurende verbetering van de kwaliteit en specialistische kennis van onze dienstverlening.

Het is voor het eerst in Nederland dat een investeringsmaatschappij en een accountantsorganisatie een gezamenlijke deelneming initiëren. Voor de Jong & Laan was de participatie van Waterland een strategische keuze. Marco Lokhorst, algemeen directeur: “Onze strategie is gericht op de voortdurende verbetering van de kwaliteit en specialistische kennis van onze dienstverlening met het oog op verdere groei en ontwikkeling van ons netwerk en onze vertegenwoordiging in het land. Dit zijn belangrijke pijlers voor de toekomst van ons kantoor. Onze klanten, voornamelijk MKB-ondernemers, willen anticiperen op ontwikkelingen die hun onderneming kunnen raken of juist versterken. Zij zien de toegevoegde waarde van bijvoorbeeld data-analyse en de rol van technologie in ons advies.”

Daarbij heeft de accountancysector met een flinke krapte op de arbeidsmarkt te maken. Horst in ’t Veld, directeur: “Dat beperkt onze mogelijkheden om goede en ons passende medewerkers door autonome groei te werven. Dan is het een verstandige strategie om ons aanbod uit te breiden met overnames van kantoren en professionals die onze dienstverlening verder helpen uitbouwen en werknemers een nog aantrekkelijkere werkomgeving bieden. Waterland deelt deze visie en door hun deelneming kunnen we deze versnelling stabiel en voortvarend vormgeven. Ook onze ondernemingsraad steunt dit initiatief unaniem en ziet de kansen die het de medewerkers zal brengen.” 

De Jong & Laan ademt ambitie

Tomas Simons, partner bij Waterland: “Al geruime tijd volgen wij met grote interesse de consolidatie in de accountancysector en zijn dan ook verheugd in de Jong & Laan een ondernemende partner te hebben gevonden die een leidende rol wenst in te nemen in deze consolidatie. De Jong & Laan ademt ambitie en is een toonaangevende speler in de Nederlandse accountantsmarkt, met name voor de MKB-ondernemers in de regio. De onderneming heeft een sterk kwaliteitsbesef, een enorme innovatiedrang met tastbaar resultaat, en is een voorloper in de markt. Wij zijn van mening dat een aansluiting bij een leidende speler als de Jong & Laan voor veel accountantskantoren een antwoord kan zijn op de benodigde digitalisatie, krapte op de arbeidsmarkt, toenemende wet- en regelgeving of  een opvolgingsvraagstuk.”

Cultuur & kwaliteit als kompas

Het karakter van het kantoor en de cultuur van het bedrijf dienen als het kompas bij het invullen van de strategie. Lokhorst: "Onze voortdurende focus op kwaliteit en onze nuchtere, menselijke cultuur bieden precies die combinatie waar onze klanten en onze medewerkers de meeste waarde aan hechten. Als een onderneming niet bij onze open en vooruitstrevende cultuur past, dan gaan wij niet over tot een partnerschap. Waterland weet dat ook en deelt die mening.”

De Jong & Laan benut deze stap ook om een nieuw partnermodel te ontwikkelen voor hoogwaardige, kwalitatieve en betrokken professionals. Roland Ogink, directeur: “We denken dat dat nodig is in het belang van onze klanten en in het belang van ons vak. Bij de Jong & Laan geven wij de voorkeur aan een alternatief voor het klassieke partnermodel. Wij bieden partners en kandidaat-partners een vernieuwend en modern perspectief. De Jong & Laan is juist aantrekkelijk voor professionals die waarde hechten aan ondernemerschap, samenwerking, innovatie en flexibiliteit.”

Over de organisaties

Over de Jong & Laan

De Jong & Laan is een vooruitstrevende accountants- en adviesorganisatie in het noorden, oosten en midden van Nederland. In de loop der jaren uitgegroeid tot een organisatie met 975 mensen en 25 vestigingen. De organisatie voorziet haar 10.000 plus klanten - veelal MKB-ondernemers in een grote diversiteit van sectoren - naast accountancy en belastingadvies, van hoogwaardig specialistisch advies zoals corporate finance, subsidieadvies, personeelsadvies, IT advies en familieadvies.

Over Waterland

Waterland is een onafhankelijke participatiemaatschappij die ondernemers bijstaat bij het realiseren van hun groeiambities. Met aanzienlijke financiële middelen en grondige sectorkennis, geeft Waterland haar portefeuilleondernemingen de mogelijkheid sneller te groeien, zowel organisch als door middel van overnames. Waterland heeft naast haar kantoor in Nederland (Bussum) ook kantoren in 10 andere Europese landen. Waterland beheert momenteel circa € 10 miljard aan gecommitteerd vermogen.