Yogalessen belast met 9% btw

Yogalessen zijn belast met 9% btw. Ook de minder inspannende vormen van Yoga kunnen als sport worden aangemerkt. Er bestaat echter één uitzondering op deze regel. We nemen je hierin mee in deze blog.

Yoga is stretching, not a sport?!

Daar stonden we, in de rechtszaal. Met 6 man poogden we de zonnegroet uit te voeren. De rechter en griffier keken lachend toe...

In juni 2018 startten we voor een cliënte een procedure. De Yogalessen/-trainingen die mijn cliënte verzorgt, zijn namelijk wat minder inspannend (volgen de Belastingdienst) en werden dus niet als sport aangemerkt. En daar was ik het niet mee eens.

Peter van der Sluis
Peter van der Sluis Senior belastingadviseur

Yoga, 9% of 21%

Hoe zat het ook weer met de btw-heffing over Yogalessen? In een eerdere blog schreef ik dat als Yogalessen/-trainingen als sportbeoefening worden aangemerkt, dit interessant is voor de heffing van omzetbelasting. Is Yoga geen sport dan is het 21% tarief van toepassing. Is Yoga wel een sport, dan zijn de lessen en trainingen belast tegen het en 9% btw-tarief (in 2018 was dit nog 6%). 

De rechter besliste dat ook de minder inspannende vormen van Yoga als sport aangemerkt kunnen worden.

De rechter maakt een uitzondering voor zwangerschapsyoga.

Hierdoor zijn de Yogalessen belast met 9% btw. De rechter maakte een uitzondering voor zwangerschapsyoga. Omdat bij zwangerschapsyoga niet de inspanning maar de ontspanning voorop staat, kan volgens de rechter zwangerschapsyoga niet als sport worden aangemerkt.

En de Belastingdienst?

De Belastingdienst heeft in overleg met het ministerie van financiën geen beroep aangetekend. Dit betekent dat de eindstand 1-0 voor de Yogadocenten is. Zij kunnen het verlaagde btw tarief (9%) toepassen op minder inspannende vormen van Yoga.

De uitspraak is gepubliceerd op 17 december 2018.

In de rechtszaal: btw over de uitvoering van de zonnegroet

De rechter wil bewijs. Is Yoga sport, dan zijn de lessen en trainingen belast tegen het 6% tarief, is Yoga geen sport dan is het 21% tarief van toepassing. In dit blog nemen we je mee in de rechtspraak.

Naar blog