Interview Albert Bosch

Albert Bosch is partner bij V&A accountants-adviseurs. Dit kantoor ondersteunt accountantskantoren op het gebied van vaktechniek, compliance en training. Bij de Jong & Laan is hij betrokken voor dossierreviews. Daarnaast is hij universitair docent en coördinator referaatbegeleiding aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

We spreken Albert over data-analyse binnen de Jong & Laan vanuit zijn betrokkenheid als extern kwaliteitstoetser. 

Albert Bosch - V&A

Albert, hoe kijk jij vaktechnisch aan tegen het data-analyse model dat de Jong & Laan hanteert?

Het data-analyse model is een onderdeel van de totale controleaanpak, maar wel een onderdeel dat aan belang wint en veel potentie heeft. Het data-analyse model van de Jong & Laan is innovatief en doordacht. Innovatief, omdat de Jong & Laan duidelijk verder gaat dan experimentele pogingen tot data-analyse (die fase is lang voorbij), maar branchespecifieke toepassingen heeft ontwikkeld. Daarmee behoort de Jong & Laan tot de koplopers binnen de accountancy. En doordacht, omdat het data-analyse model goed is geïntegreerd in de totale controle filosofie van de Jong & Laan.

Wat zijn de voordelen van het toepassen van deze wijze van data-analyse in de controle?

De voordelen van het toepassen van data-analyse zijn divers. Met data-analyse kan sneller een groter deel van (boekhoudkundige) transacties worden betrokken in de controle. Ook kunnen door toepassing van data-analyse sneller de bijzondere, afwijkende en meer risicovolle transacties worden geïdentificeerd en nader onderzocht. Data-analyse kan ook verbanden blootleggen die met het blote oog niet of minder goed zichtbaar zijn.

Zijn er voor klanten ook voordelen aan het toepassen van data-analyse in de controle?

Ik denk dat klanten van de Jong & Laan zeker ook vruchten kunnen en zullen plukken van de toepassing van data-analyse. Enerzijds kan een controle efficiënter en effectiever zijn met data-analyse, waardoor een klant minder last heeft van de uitvoering van de controle. Maar anderzijds kan data-analyse nieuwe inzichten voor klanten opleveren. Inzichten waar ze zelf niet opgekomen waren zonder data-analyse. Deze inzichten kunnen kansen betekenen voor klanten, of juist risico's verkleinen (bijvoorbeeld t.a.v. de naleving van wet- en regelgeving of de identificatie van slecht renderende afnemers). De controle kan daarmee voor de klant ook relevanter en interessanter worden.

Pagina
Scherp op kwaliteit
Lees meer
Pagina
Wederzijds begrip levert kwaliteit
Lees meer
Pagina
Klantcase Kornelis Caps & Closures
Lees meer