Is Joost een geschikte opvolger voor het familiebedrijf?

Heb je een familiebedrijf en weet je nog niet wie het gaat voortzetten? Of vindt je het lastig om te bepalen of jouw (klein)kind wel een 'geschikte' opvolger is? Dan ben je zeker niet de enige. In de praktijk lopen verschillende ondernemers tegen deze vraagstukken aan. Hieronder licht ik dit toe aan de hand van een voorbeeld.

In de praktijk

"Ik ga het bedrijf van mijn ouders overnemen!" Joost is nog maar 10 jaar als hij deze uitspraak doet. Van kinds af aan loopt hij mee in het installatiebedrijf van zijn ouders. Hij is met name geïnteresseerd in de techniek hierachter. Zijn twee zussen zie je daarentegen bijna nooit in het bedrijf.

Joost heeft veel verstand van de techniek, maar heeft weinig oog voor het personeel en gaat liever niet in gesprek met klanten en leveranciers.

Joost is inmiddels 30 jaar en werkt al 5 jaar in het bedrijf van zijn ouders. Hij is klaar om het stokje van zijn ouders over te nemen. Zijn zussen hebben grote twijfels of hun broertje dit wel kan. Ze hebben zelf geen ambitie om in het bedrijf te gaan werken.

Tom Meuleman
Tom Meuleman Senior familieadviseur
Specialist in bedrijfsopvolging
Mijn naam is Tom, fiscaal jurist en familieadviseur. Ik heb mij gespecialiseerd in het begeleiden van families bij opvolgingsvraagstukken. Over dit thema heb ik twee boeken geschreven: Opvolger gezocht (2020) en Gun elkaar wat (2022).
Neem contact op

Komt vaak ter sprake

Op verjaardagen komt het familiebedrijf vaak ter sprake. Er wordt door de partners van de zussen regelmatig de opmerking gemaakt dat het ‘kleine’ broertje het bedrijf voor een appel en een ei mag overnemen. De opmerking wordt vaak met een grapje gebracht, maar bevat een serieuze ondertoon. De partners van de dochters vrezen dat zij er straks financieel bekaaid vanaf komen.

Vader is van mening dat zijn zoon, met goede begeleiding, kan groeien naar een directeursrol. Daarbij is vader voorlopig nog niet weg. Zijn bedrijf is zijn grootste hobby en hij is nog lang niet van plan om het bedrijf los te laten.

En nu?

Is Joost (voor nu) dan wel een geschikte opvolger? Het is lastig om daar, op basis van de bovenstaande informatie, een conclusie uit te trekken. Er zijn verschillende zaken waar rekening mee gehouden moet worden om dit te bepalen. Er moet onder andere worden nagegaan: 

  • of Joost over de competenties beschikt zoals die geschetst worden in het functieprofiel;
  • of Joost het type ondernemer is dat past bij de 'levensfase' van het installatiebedrijf; 
  • of Joost een leidende rol ambieert, en; 
  • welke invloed zijn rol heeft op de overdrager, de rest van de gezinsleden en hun partners. 

Al deze aandachtspunten zijn verwerkt in een whitepaper, in de vorm van een stappenplan. In de situatie van Joost en zijn gezin is het advies om alle stappen zorgvuldig langs te lopen. Aan de hand daarvan kunnen gezamenlijke keuzes worden gemaakt. 

Wil je het stappenplan in jouw mailbox? Download hieronder de gratis whitepaper.

Whitepaper geschikte opvolger

Een geschikte opvolger vinden; hoe doe je dat? En hoe zorg je er nu voor dat na een opvolging binnen het familiebedrijf de familie nog steeds bij elkaar op de koffie komt? In de whitepaper beschrijf ik de 10 stappen die gezet kunnen worden om te bepalen wie een geschikte opvolger is voor het familiebedrijf.

Heb je ondersteuning nodig tijdens het opvolgingstraject? Neem gerust contact op of reageer hieronder.