Wat als zzp’er aan dezelfde klus werkt als werknemer?

Een zzp’er kan nog steeds naast werknemers aan dezelfde klus werken zonder dat daarbij meteen een dienstbetrekking voor de zzp’er ontstaat.

Bevestiging staatssecretaris

Het wordt uit de gepubliceerde modelovereenkomsten niet meteen duidelijk, maar staatssecretaris Wiebes heeft voorgaande uitdrukkelijk bevestigd.

In antwoord op Kamervragen geeft de staatssecretaris aan dat de Belastingdienst niet het standpunt heeft ingenomen dat er een dienstbetrekking ontstaat als een zzp'er samenwerkt met werknemers aan dezelfde klus.

Dienstbetrekking

Het is volgens Wiebes mogelijk dat zzp'ers naast werknemers aan dezelfde klus werken. De zzp'er moet daarbij wel op basis van andere afspraken, voorwaarden en omstandigheden zijn werkzaamheden verrichten.

Van belang hierbij is dat er voldoende afwijkingen ten opzichte van de werknemers zijn om vast te stellen dat er geen dienstbetrekking is. Als voorbeeld geeft Wiebes dat onder omstandigheden een zzp'er met specifieke kennis aan dezelfde klus kan werken zonder dat een dienstbetrekking ontstaat.

Let op!
Hoewel de staatssecretaris aangeeft dat werken aan dezelfde klus zonder dienstbetrekking mogelijk is, zal de Belastingdienst waarschijnlijk niet zonder meer om zijn. Overleg met onze adviseurs welke mogelijkheden er zijn in uw persoonlijke situatie.