Zorgbonus voor niet-werknemers: waar moet u op letten?

In de subsidieregeling bonus zorgprofessional COVID-19 krijgen werknemers en niet-werknemers een vergelijkbare fiscale behandeling. Belangrijk is dat u voor de niet-werknemers een afzonderlijke administratie bijhoudt, waaruit blijkt aan wie u de bonus heeft uitgekeerd. Daarnaast moet u de niet-werknemers schriftelijk mededelen dat over de bonus eindheffing is betaald.

Bonus zorgprofessional COVID-19

De bonus is bedoeld om zorgprofessionals, die in hun werk (in)direct te maken hebben gehad met de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus, een bonus te geven van €1.000 netto.

Geen gevolgen voor heffingen en premies

Bij werknemers heeft het verstrekken van een nettobedrag van €1.000 geen gevolgen voor de heffing van inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen. Dat geldt nu dus ook voor niet-werknemers, zoals zelfstandigen en extern ingehuurd personeel.

Bonus aanwijzen als eindheffingsloon

Verder wordt deze bonus niet gerekend tot het inkomen dat relevant is voor inkomensafhankelijke toeslagen. De regeling verplicht u om de zorgbonus vóór de uitbetaling aan te wijzen als eindheffingsloon.

Eindheffingstarief vastgesteld op 75%

Voor deze subsidieregeling wordt de bestaande eindheffingsregeling voor verstrekkingen aan derden uitgebreid, omdat de bonus een geldbedrag is en géén verstrekking. Het voorgestelde eindheffingstarief over de bonussen voor niet-werknemers is 75%. Dit is gelijk aan het tarief dat nu al geldt voor een verstrekking van meer dan €136 aan niet-werknemers.

Geen vrije ruimte in de WKR?

Heeft u geen vrije ruimte meer over binnen de werkkostenregeling, dan betaalt u 80% loonbelasting. Voordeel in 2020 is dat de vrije ruimte verhoogd is naar 3% voor de eerste €400.000 van de loonsom.

Aanvraag indienen vóór 29 oktober

De aanvraag kunt u indienen van 1 oktober tot en met 29 oktober 2020. De bonus en een compensatie voor de verschuldigde eindheffing zal aan u worden uitbetaald als u voldoet aan alle voorwaarden. Op deze pagina vindt u de voorwaarden en het aanvraagformulier.

Heeft u nog vragen over de zorgbonus voor niet-werknemers? Neem gerust contact met ons op. 

Ook interessant
Leonie PongersDoor Leonie Pongers
Vrouw met blauw mondkapje en haarnetje profiteert van de zorgbonus van 500 euro in 2021

Zorgbonus: €500 in 2021

Zorgmedewerkers die zich hebben ingezet voor patiënten met corona hebben recht op een zorgbonus. Deze bedraagt €500 in 2021. Lees meer...

Lees bericht

Houd onze coronapagina in de gaten

Op deze pagina verzamelen wij al het nieuws, tips en adviezen voor ondernemers en organisaties.