Zorgbonus voor niet-werknemers: waar moet u op letten?

In de subsidieregeling bonus zorgprofessional COVID-19 krijgen werknemers en niet-werknemers een vergelijkbare fiscale behandeling. Belangrijk is dat u voor de niet-werknemers een afzonderlijke administratie bijhoudt, waaruit blijkt aan wie u de bonus heeft uitgekeerd. Daarnaast moet u de niet-werknemers schriftelijk mededelen dat over de bonus eindheffing is betaald.

Bonus zorgprofessional COVID-19

De bonus is bedoeld om zorgprofessionals, die in hun werk (in)direct te maken hebben gehad met de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus, een bonus te geven van €1.000 netto.

Geen gevolgen voor heffingen en premies

Bij werknemers heeft het verstrekken van een nettobedrag van €1.000 geen gevolgen voor de heffing van inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen. Dat geldt nu dus ook voor niet-werknemers, zoals zelfstandigen en extern ingehuurd personeel.

Bonus aanwijzen als eindheffingsloon

Verder wordt deze bonus niet gerekend tot het inkomen dat relevant is voor inkomensafhankelijke toeslagen. De regeling verplicht u om de zorgbonus vóór de uitbetaling aan te wijzen als eindheffingsloon.

Eindheffingstarief vastgesteld op 75%

Voor deze subsidieregeling wordt de bestaande eindheffingsregeling voor verstrekkingen aan derden uitgebreid, omdat de bonus een geldbedrag is en géén verstrekking. Het voorgestelde eindheffingstarief over de bonussen voor niet-werknemers is 75%. Dit is gelijk aan het tarief dat nu al geldt voor een verstrekking van meer dan €136 aan niet-werknemers.

Geen vrije ruimte in de WKR?

Heeft u geen vrije ruimte meer over binnen de werkkostenregeling, dan betaalt u 80% loonbelasting. Voordeel in 2020 is dat de vrije ruimte verhoogd is naar 3% voor de eerste €400.000 van de loonsom.

Aanvraag indienen vóór 29 oktober

De aanvraag kunt u indienen van 1 oktober tot en met 29 oktober 2020. De bonus en een compensatie voor de verschuldigde eindheffing zal aan u worden uitbetaald als u voldoet aan alle voorwaarden. Op deze pagina vindt u de voorwaarden en het aanvraagformulier.

Heeft u nog geen zorgbonus ontvangen en denkt u dat u hier wel recht op heeft? Neem dan contact op met uw werkgever.

Ook interessant
Leonie PongersDoor Leonie Pongers
Vrouw met blauw mondkapje en haarnetje profiteert van de zorgbonus van 500 euro in 2021

Zorgbonus: €500 in 2021

Zorgmedewerkers die zich hebben ingezet voor patiënten met corona hebben recht op een zorgbonus. Deze bedraagt €500 in 2021. Lees meer...

Lees bericht

Houd onze coronapagina in de gaten

Op deze pagina verzamelen wij al het nieuws, tips en adviezen voor ondernemers en organisaties.