Woon-werkverkeer dga is niet altijd woon-werkverkeer

Voor de heffing van btw is woon-werkverkeer privé. En over privégebruik moet btw betaald worden. Maar wanneer is nu precies sprake van woon-werkverkeer?

Case

Een dga heeft 100% van de aandelen in zijn personal holding B.V. Hij ontvangt salaris van zijn personal holding, en de personal holding stelt tevens een auto ter beschikking aan de dga. In de arbeidsovereenkomst van de dga is geen vaste werkplaats overeengekomen. De personal holding is gevestigd op het woonadres van de dga.

De personal holding houdt aandelen in een werkmaatschappij. De personal holding ontvangt een managementvergoeding van de werkmaatschappij.

De dga houdt een sluitende kilometeradministratie bij, en heeft derhalve geen bijtelling voor privégebruik auto (voor loonheffingen). Feitelijk rijdt de dga op meerdere dagen per week van zijn 'woonadres / vestigingsadres werkgever' naar het vestigingsadres van de grootste (of: enige) klant van zijn werkgever: de werkmaatschappij.

Wel of geen woon-werk verkeer?

In de praktijk wordt vaak gedacht dat in deze situatie sprake is van woon-werkverkeer, en de personal holding dus btw moet betalen voor het privégebruik van de auto. Maar niets is minder waar. In deze omstandigheden is geen sprake van woon-werkverkeer. De dga rijdt immers niet van zijn woonadres naar het vestigingsadres van zijn werkgever. De personal holding is dus geen btw verschuldigd voor privégebruik van de auto.

Bron: accountancynieuws.nl