Btw-heffing afstandsverkopen: wijziging in 2021

De btw-heffing op afstandsverkopen, zoals verkopen via internet, gaat in 2021 voor EU-lidstaten veranderen. Vanaf dan moet altijd het btw-tarief berekend worden van het land waar de afnemer van de goederen woont. Het is nog niet duidelijk wanneer de wijziging in 2021 van kracht gaat. 

Wijziging btw bij afstandsverkopen 

Afstandsverkopen, en dan met name internetverkopen, nemen een steeds belangrijkere positie in. Aangezien dit ook deels grensoverschrijdend is, bestaat hiervoor een apart btw-regime. Dit gaat vanaf volgend jaar wijzigen. We bespreken drie veranderingen met betrekking tot btw bij afstandsverkopen die in 2021 plaatsvinden. 

1. Verschil in btw verdwijnt

De huidige internationale afstandsverkoop kent een omzetgrens die voor de meeste EU-lidstaten op € 35.000 ligt. Onder deze grens kan de leverancier de binnenlandse btw in rekening brengen. Boven de grens moet de btw van het land van de koper berekend worden. Dit verschil gaat verdwijnen.

2. Btw van woonland afnemer

Vanaf 2021 moet altijd het btw-tarief berekend worden van het land waar de afnemer van de goederen woont. Dit betekent dat veel vaker de btw moet worden aangegeven in de EU-lidstaten waar geleverd wordt.

3. Geen extra administratieve lasten

Om extra administratieve lasten te voorkomen, komt er een systeem waarbij de verschuldigde btw in de eigen lidstaat eenvoudiger kan worden afgedragen. De EU-lidstaten gaan deze gelden vervolgens onderling verdelen.

Ingangsdatum nog onduidelijk

Uitvoeringstechnische moeilijkheden leveren onduidelijkheid op voor wat betreft de ingangsdatum. Gepland was 1 januari 2021, maar inmiddels werkt onder meer Nederland aan uitstel tot 1 juli 2021. De EU moet hier definitief over beslissen.

Heeft u nog vragen over de btw-heffing op afstandsverkopen? Neem gerust contact met ons op. 

Blog
Ook interessant

Internationale handel? Verplicht btw-identificatienummer op factuur

Per 1 januari 2020 gelden er andere regels voor de btw als het gaat om grensoverschrijdende transacties binnen de EU. Lees ze hier!

Door Hans Wiersma
Lees blog

Terug naar het Prinsjesdag overzicht

De belastingplannen voor volgend jaar: wat staat ons te wachten?