Btw-heffing afstandsverkopen: wijziging in 2021
Vanaf 1 juli 2021 gaat de Europese btw-richtlijn voor e-commerce gelden. Daarnaast komen er nieuwe regels voor de btw. Eén van de regels die verandert is de heffing van btw op afstandsverkopen.
Afstandsverkopen zijn verkopen aan particulieren - en ondernemers die geen btw-aangifte doen - die gevestigd zijn in andere EU-lidstaten.
De wijziging vereist de nodige voorbereidingen van ondernemers die zich met afstandsverkopen bezighouden.
Drempelbedrag afstandsverkopen tot 1 juli
Op dit moment mag bij afstandsverkopen de Nederlandse btw in rekening worden gebracht, mits de verkopen onder het drempelbedrag van het land blijven waar de consument woont. Als het drempelbedrag hoger is, moet de ondernemer zich in het betreffende land registeren, het daar geldende btw-tarief berekenen en ook daar btw-aangifte doen.
Indien in een jaar de drempel wordt overschreden, geldt in het daaropvolgende jaar automatisch de buitenlandse btw. Dit geldt totdat in een jaar het drempelbedrag niet meer wordt overschreden.
Het drempelbedrag verschilt per land en wordt ook per land toegepast. De ondernemer mag ook kiezen zich in het betreffende land voor de btw te registeren, het daar geldende btw-tarief te berekenen en daar ook btw-aangifte te doen als hij onder het drempelbedrag van het betreffende land blijft.
Drempel afstandsverkopen per 1 juli
Vanaf 1 juli 2021 geldt één uniform drempelbedrag van € 10.000 voor alle leveringen van goederen en diensten aan particulieren en ondernemers die géén btw-aangifte doen in de EU (buiten Nederland). Dit drempelbedrag geldt voor alle prestaties, dus voor leveringen én digitale diensten.
Blijft de ondernemer onder het drempelbedrag, dan berekent hij het Nederlandse btw-tarief en doet hij in Nederland btw-aangifte. Het transport moet dan wel in Nederland beginnen. Als de drempel in een jaar wordt overschreden, berekent de ondernemer vanaf dat moment buitenlandse btw. Het volgende jaar mag de drempel van € 10.000 niet worden gebruikt.