Werkgevers verplicht om CO2-uitstoot van personeel bij te houden

De verplichting gaat vooralsnog alleen gelden voor grote werkgevers met meer dan 100 werknemers.

Werkgevers verplicht om CO2-uitstoot van personeel bij te houden

Werkgevers worden in de nabije toekomst verplicht om de CO2-uitstoot van hun personeel bij te houden. De nieuwe wet, die volgt uit het Klimaatakkoord, is in voorbereiding en had in 2022 al in moeten gaan. Dit is echter nog niet gebeurd vanwege de lange kabinetsformatie.

De bij te houden uitstoot betreft alle zakelijke reizen van het personeel: dus zowel het woon-werkverkeer als alle overige zakelijke reizen. 

Wat moet u bijhouden?

U moet in ieder geval gaan bijhouden welk type vervoersmiddel uw werknemers gebruiken: fiets, bromfiets, snorfiets, auto of het openbaar vervoer. Ook moet er een onderscheid per gebruikte auto gemaakt worden. Personenauto’s hebben namelijk een verschil in CO2-uitstoot, die onder meer afhankelijk is van merk, gewicht, gebruik en ouderdom van de auto.

Alleen 'grote' werkgevers

De verplichting gaat vooralsnog alleen gelden voor werkgevers met meer dan 100 werknemers. Dit betreft zo’n 7.000 bedrijven. Het gaat voorlopig alleen om het bijhouden van de uitstoot, maar vanaf 2026 zal er ook een norm aan de uitstoot gekoppeld worden. Wat er gebeurt als een bedrijf die norm overschrijdt, is nog niet bekend.

Let op! De Tweede en Eerste Kamer moeten het wetsvoorstel nog behandelen en goedkeuren.

Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neem gerust contact met ons op. 

Ook interessant

Thuiswerken en reiskostenvergoeding 2022

De regels voor een vaste onbelaste vergoeding woon-werkverkeer zijn in 2022 gewijzigd. Een belastingvrije vergoeding voor thuiswerken is ook mogelijk.

Door Leonie Pongers
Lees meer