Wat te doen als u als werkgever stopt als eigenrisicodrager voor de WGA

Waar moet een werkgever rekening mee houden als hij stopt als eigenrisicodrager voor de WGA en zich weer wil verzekeren bij UWV?

Annerie Wentink
Annerie Wentink

Stoppen als eigenrisicodrager

Er zijn elk jaar twee momenten waarop het mogelijk is om te stoppen als eigenrisicodrager voor de WGA: per 1 januari en per 1 juli. Afmelden is dan mogelijk via een formulier van de Belastingdienst.

Belastingdienst

Dit formulier moet minimaal dertien weken vóór de einddatum binnen zijn. Stoppen per 1 juli 2013 betekent dus dat dit uiterlijk 31 maart 2013 aan de Belastingdienst moet zijn doorgegeven.

WGA-uitkeringen

Mensen die stoppen als eigenrisicodrager, zijn nog tien jaar verantwoordelijk voor de resterende duur van de lopende WGA-uitkeringen. Dit is afhankelijk van de ingangsdatum van de WGA-uitkering.

Uitlooprisico

Een voorbeeld: een werkgever stopt op 1 juli 2013 als eigenrisicodrager voor de WGA. Op 15 januari 2012, toen de werkgever nog eigenrisicodrager was, heeft één van de werknemers een WGA-uitkering gekregen. De werkgever is dan nog 8,5 jaar verantwoordelijk voor zijn uitkering. Dat noemen we het uitlooprisico.

Eigenrisicodragerschap

Een werkgever blijft ook verantwoordelijk voor de werknemers die onder zijn eigenrisicodragerschap ziek zijn en in de WGA komen nadat de eigenrisicodragerschap eindigt.

WGA-risicoverzekering

De kosten hiervoor blijven voor de rekening van de werkgever. Bij een reguliere WGA-risicoverzekering zijn deze kosten gedekt.

Minimumpremie

Als de werkgever terugkeert bij UWV betaalt hij de eerste jaren de minimumpremie. In 2013 is de minimumpremie 0,47% voor kleine werkgevers (loonsom in 2011 minder dan 757.500 euro). Voor grotere werkgevers is dat 0,13%.

Gedifferentieerde premie

Daarbij verandert de premie de eerste jaren niet. Immers, werknemers die na 1 juli 2013 ziek worden, stromen in 2015 in de WGA. De kosten van hun uitkering worden pas in 2017 via de gedifferentieerde premie aan de werkgever toegerekend.

Bron: Plein +