Vrijstelling BPM en MRB vaker mogelijk

Vrijstelling van BPM en MRB is tot 1 oktober twee keer mogelijk. Ook is een vrijstelling mogelijk bij kort gebruik. Lees meer...

Vrijstelling BPM en MRB vaker mogelijk

Nederlanders die in een auto met een buitenlands kenteken in Nederland rijden, moeten belasting van personenauto's en motorrijwielen (BPM) betalen. Vanwege corona is vrijstelling van BPM en MRB tot 1 oktober twee keer mogelijk. Ook voor kort gebruik is tot 1 oktober een vrijstelling mogelijk, die normaliter maximaal één keer per 12 maanden kan worden aangevraagd. Dit meldt de Belastingdienst.

Keuring door RDW

Het kan zijn dat eerder een vrijstelling is aangevraagd voor keuring en inschrijving in het Nederlands kentekenregister bij de RDW. Als die keuring niet kon plaatsvinden vanwege coronamaatregelen, kan de vrijstelling tot 1 oktober nogmaals worden aangevraagd. De tweede vrijstelling moet worden aangevraagd door dezelfde persoon en voor hetzelfde voertuig. De RDW heeft haar werkzaamheden inmiddels volledig hervat.

Terugreizen naar (vakantie)woning in het buitenland

Inwoners van Nederland met een (vakantie)woning in het buitenland beschikken vaak over een auto met een buitenlands kenteken. Vanwege de beperkingen in het vliegverkeer kunnen mensen die auto gebruiken om terug naar Nederland te reizen. In deze situatie kan de kortstondige vrijstelling worden aangevraagd.

Als personen met hun voertuig willen terugreizen naar het buitenland, kunnen zij normaliter niet opnieuw de vrijstelling aanvragen. Dit kan normaal gesproken eenmaal per 12 maanden. Tot 1 oktober is vaker vrijstelling aanvragen mogelijk,  wanneer dit als doel heeft de auto terug te rijden naar de (vakantie)woning in het buitenland. De aanvraag moet ook hierbij plaatsvinden door dezelfde persoon voor hetzelfde voertuig.

Let op! U kunt alleen vrijstelling krijgen voor een auto met een buitenlands kenteken als u in Nederland woont of een onderneming heeft in Nederland.

Vrijstelling BPM en MRB elektronisch aanvragen

Het aanvragen van de vrijstelling kan alleen elektronisch. U doet dit via een formulier dat u aantreft op deze pagina van de Belastingdienst. Hierop kunt u tevens de voorwaarden vinden die er zijn om een vrijstelling aan te vragen. Zo kunt u de aanvraag wijzigen of intrekken, maar alleen vóór de aangegeven begindatum.

Tip! Bewaar een afdruk van de vrijstelling in de auto. Zo kunt u bij een controle aantonen dat u bent vrijgesteld.

Wilt u meer informatie over vrijstelling van BPM en MRB? Neem dan gerust contact met ons op.

Houd onze corona-pagina in de gaten

Op deze pagina verzamelen wij al het nieuws, tips en adviezen voor ondernemers en organisaties.