Vrachtwagens moeten vanaf 2023 betalen voor gebruik van wegen

Vrachtwagens uit binnen- en buitenland moeten vanaf 2023 gaan betalen voor het gebruik van de snelwegen in Nederland. Lees meer over dit plan uit het regeerakkoord.

Vrachtwagens moeten vanaf 2023 betalen voor gebruik van wegen

Vrachtwagens uit binnen- en buitenland moeten vanaf 2023 gaan betalen voor het gebruik van de snelwegen in Nederland. De opbrengst van de heffing gaat naar een verlaging van de motorrijtuigenbelasting voor vrachtverkeer en het schoner maken van het vrachtvervoer.

Waar geldt de heffing?

De ministerraad heeft ingestemd met de uitwerking van dit plan uit het regeerakkoord. Per provincie wordt gekeken of de heffing ook moet gaan gelden op bepaalde regionale en lokale wegen.

Hoogte tarieven

De hoogte van de tarieven moet nog worden vastgesteld, maar wel is duidelijk dat schonere vrachtwagens minder betalen. De heffing geldt voor vrachtwagens zwaarder dan 3500 kilo.

Waar is dit al ingevoerd?

In België, Duitsland, Hongarije, Oostenrijk, Polen, Rusland, Slowakije, Slovenië, Tsjechië en Zwitserland geldt al een heffing voor vrachtwagens. Daarnaast betalen vrachtwagens in Frankrijk, Italië en Spanje tol bij het gebruik van de snelweg.

Bron: NOS