Voorkomen bijtelling auto? Zware bewijslast

Als uw werknemer de bijtelling voor auto van de zaak wil voorkomen, moet hij rekening houden met een zware bewijslast. Lees meer...

Voorkomen bijtelling auto? Zware bewijslast

Als uw werknemer de bijtelling voor een auto van de zaak wil voorkomen, moet hij rekening houden met een zware bewijslast. Alleen het beheren van de autosleutels door de werkgever is in ieder geval onvoldoende.

Bijtelling

Voor een ter beschikking staande personen- en bestelauto geldt in 2019 een bijtelling van 22%. Betreft het een elektrische auto, dan bedraagt de bijtelling 4% tot een cataloguswaarde van € 50.000. Daarboven is de bijtelling 22%.

Wanneer geen bijtelling?

De bijtelling kan worden voorkomen door de auto niet meer dan 500 kilometer in het jaar privé te gebruiken. Dit moet men wel kunnen bewijzen.

Kilometeradministratie

Voor het bewijs is een kilometeradministratie niet verplicht, maar wel het meest zeker. Tegenwoordig zijn hiervoor ook tal van digitale hulpmiddelen beschikbaar, die de administratieve last kunnen beperken.

Ander bewijs

Kiest men ervoor om het bewijs toch op andere wijze te leveren, dan moet men rekening houden met een zware bewijslast. In een rechtszaak had de eigenaar van een tankstation het beheer over de autosleutels van de bedrijfsauto. Dit voldeed echter niet om de bijtelling te voorkomen.

Privégebruik verboden

Als privégebruik verboden is, is dit alleen nog niet voldoende om de bijtelling te voorkomen. Daarvoor is aanvullend vereist dat u het autogebruik controleert.

Daarnaast moet worden aangetoond dat:

  • uw werknemer niet is verzekerd voor privégebruik;
  • zelf ook over een auto beschikt;
  • een passende sanctie krijgt wanneer hij de auto toch privé gebruikt.

Heeft u vragen over bijtelling? Neem dan contact met ons op.