Voorkom afrekenen over herinvesteringsreserve

Met de HIR kunt u boekwinst opzij zetten en belastingheffing spreiden. Maar let op: reserveren van de boekwinst kan in beginsel maximaal 3 jaar...

Voorkom afrekenen over herinvesteringsreserve

Als u een bedrijfsmiddel met boekwinst verkoopt, moet u hierover belasting betalen. Gelukkig kunt u met de herinvesteringsreserve de boekwinst tijdelijk opzij zetten en zo belastingheffing spreiden. Reserveren van de boekwinst kan in beginsel maximaal drie jaar, dus is het oppassen als u in 2018 een bedrijfsmiddel met boekwinst heeft verkocht.

Herinvesteringsreserve (HIR)

De herinvesteringsreserve is een faciliteit waarbij u de boekwinst bij verkoop van een bedrijfsmiddel reserveert en deze afboekt op een ander aan te schaffen bedrijfsmiddel. De boekwaarde van het nieuwe bedrijfsmiddel wordt daardoor verlaagd met de HIR, wat betekent dat u er minder op kunt afschrijven. Zodoende betaalt u toch belasting over de boekwinst, maar nu gespreid.

Maximaal drie 3 jaar reserveren

De boekwinst moet u in beginsel uiterlijk in het derde jaar na verkoop van uw bedrijfsmiddel afboeken op een nieuw aan te schaffen bedrijfsmiddel. Gebeurt dit niet, dan valt de boekwinst na het derde jaar in de winst en betaalt u er belasting over.

Uitzonderingen

Het voorgaande betekent dat de HIR die u vormde bij verkoop van bedrijfsmiddelen in 2018 aan het eind van dit jaar vrijvalt. Gelukkig zijn er uitzonderingen mogelijk. U hoeft namelijk niet binnen 3 jaar te herinvesteren indien:

  • dat door de aard van het bedrijfsmiddel niet mogelijk is. Denk aan een machine waarvoor u diverse vergunningen nodig heeft;
  • er door bijzondere omstandigheden vertraging is opgetreden met betrekking tot de uitvoering van de investering. Let op: er moet wel een begin van uitvoering zijn gemaakt.

Coronacrisis als bijzondere omstandigheid

De coronacrisis wordt ook als bijzondere omstandigheid aangemerkt. Zijn investeringen door de coronacrisis vertraagd, maar is er wel een begin van uitvoering gemaakt met de investering én kunt u een en ander aannemelijk maken? Dan valt een HIR uit 2018 dit jaar dus niet in de winst.

De Belastingdienst heeft bekendgemaakt deze uitzondering ruimhartig toe te passen. Let op! In alle andere gevallen valt een HIR uit 2018 op het eind van dit jaar dus wel in de winst.

Heeft u vragen over de HIR? Neem dan contact met ons op.

Dit artikel betrof een Eindejaarstip. Wilt u een overzicht van de top 10 Eindejaarstips? Lees dan onderstaand overzichtsartikel: