Verklaring vereist
Dat kopers van een woning recht hebben op de eenmalige vrijstelling of op het lage tarief van 2% moet blijken uit een verklaring. Iedere koper van de woning moet een dergelijke verklaring aan de notaris verstrekken. Dit kan desgewenst ook via een gevolmachtigde.
Wat staat er in de verklaring?
In de verklaring staan de gegevens die noodzakelijk zijn voor uitvoering en toezicht door de Belastingdienst. Dit betreft de gegevens van de verkrijger, zoals:
- Naam
- Geboortedatum
- Adres op het moment van afgifte van de verklaring
- Burgerservicenummer
- Het adres van de woning waarop de verklaring betrekking heeft
Anders dan tijdelijk als hoofdverblijf
De koper moet ook verklaren dat hij de woning ‘anders dan tijdelijk als hoofdverblijf’ zal gebruiken. In andere gevallen, zoals bij aankoop van een vakantiewoning, is de vrijstelling of het lage tarief van de overdrachtsbelasting namelijk niet van toepassing. Ook moet verklaard worden dat de vrijstelling nog niet eerder is toegepast.
Verklaring downloaden
De benodigde verklaring van een woning kan de koper downloaden vanaf de site van de Belastingdienst. De notaris moet deze verklaring aan de akte hechten en een elektronische kopie aan de inspecteur sturen.
Vrijstelling vanaf 1 april begrensd
De eenmalige vrijstelling van overdrachtsbelasting voor jongeren die een eigen woning kopen, wordt vanaf 1 april 2021 beperkt tot woningen met een waarde van maximaal € 400.000. De Tweede Kamer wil deze vrijstelling namelijk niet ten goede laten komen aan jongeren die in staat zijn een woning van meer dan € 400.000 aan te schaffen.
Let op! De vrijstelling van overdrachtsbelasting zonder waardelimiet geldt wél voor woningen die tussen 1 januari 2021 en 1 april 2021 door jongeren worden aangeschaft. Jongeren die al hebben geanticipeerd op de nieuwe vrijstelling, worden zodoende niet gedupeerd.
Heeft u vragen over de wijziging van de overdrachtsbelasting? Neem gerust contact met ons op.