Verduidelijking extra steunmaatregelen

reiskostenvergoeding, voorraadvergoeding en Tozo-leningen

Corona | Het kabinet heeft duidelijkheid gegeven omtrent een aantal extra financiële steunmaatregelen die als gevolg van de strenge lockdown zijn opgesteld. We zetten de 3 belangrijkste op een rij.

1. Reiskostenvergoeding verlengd

Werknemers die thuiswerken vanwege corona, kunnen in ieder geval tot 1 februari 2021 een vaste onbelaste reiskostenvergoeding blijven ontvangen. Dit ondanks het feit dat de werknemer vanwege het thuiswerken geen reiskosten maakt. Deze regeling zou eigenlijk per 1 januari 2021 stoppen, maar is nu dus verlengd.

Let op! Voorwaarde is dat de reiskostenvergoeding vóór 13 maart 2020 is toegekend. Het kabinet bekijkt in januari hoe zij na 1 februari 2021 met onbelaste reiskostenvergoedingen omgaat.

2. Compensatie winkeliers met onverkochte voorraden

Winkeliers die door de lockdown verplicht gesloten zijn en hierdoor met een onverkoopbare voorraad zitten, krijgen hiervoor compensatie. Om gebruik te kunnen maken van de compensatieregeling moet er een minimaal omzetverlies van 30% zijn. Verdere aandachtspunten zijn: 

  • De minimale compensatie bedraagt 2,8% van het omzetverlies.
  • De tegemoetkoming bedraagt maximaal € 20.160.
  • De tegemoetkoming is onbelast voor de winstbelasting.
  • De compensatie komt bovenop de TVL.
  • Het geld wordt vanaf halverwege januari 2021 uitbetaald.

3. Uitstel aflossen Tozo-leningen

Ondernemers die in het kader van de Tozo een lening hebben afgesloten voor bedrijfskapitaal, hoeven dit pas vanaf 1 juli 2021 af te lossen. Dit is zes maanden later dan oorspronkelijk gepland. In die zes maanden wordt ook geen rente opgebouwd. Daarnaast wordt de aflossingstermijn met een half jaar verlengd naar 3,5 jaar.

Vragen?

Heeft u nog vragen over de extra steunmaatregelen als gevolg van de lockdown? Neem gerust contact op met onze adviseurs. Wij helpen u graag verder.

Ander (recent) coronanieuws
onze adviseurs Door onze adviseurs
Bord met tekst closed impliceert dat zwaar getroffen branche sluit en extra coronasteun aanvraagt

Extra coronasteun zwaarst getroffen sectoren

Coronasteun | De maatregelen borduren voort op de al bestaande steunpakketten, maar bevatten ook nieuwe regelingen. Lees verder in dit artikel.

Lees artikel

Houd onze coronapagina in de gaten

Op deze pagina verzamelen wij al het nieuws, tips en adviezen voor ondernemers en organisaties.