Mag u de temperatuur van uw werknemer opnemen?
❌ Nee, dit mag niet.
Lichaamstemperatuur is een persoonsgegeven als deze temperatuur te herleiden is tot een specifiek persoon. Aangezien lichaamstemperatuur informatie geeft over iemands gezondheid, is het ook een gezondheidsgegeven. Een gezondheidsgegeven is een bijzonder persoonsgegeven waarbij geldt dat het verboden is deze te verwerken.
✔️ Tenzij er uitdrukkelijke toestemming gegeven wordt.
Bij uitdrukkelijke toestemming kan er sprake zijn van een uitzondering. Ook hier is het echter weer de vraag of hier, gelet op de afhankelijkheidsrelatie van de werknemer, wel sprake van kan zijn.
Hoe zit het met de privacywetgeving (AVG)?
Daarnaast gelden de volgende voorwaarden - dezelfde als hiervoor genoemd bij sneltesten - om te bepalen of de AVG al dan niet van toepassing is:
- De temperatuur mag niet worden opgenomen in een bestand, zoals een excellijst met namen en de gemeten temperatuur.
- De meting mag niet geautomatiseerd plaatsvinden, zoals met een warmtecamera.
- De verwerking mag geen geautomatiseerd gevolg hebben. Denk bij dit laatste aan poortjes die automatisch openen na het temperaturen of een licht dat automatisch op groen gaat als de temperatuur niet te hoog is.
Als aan genoemde voorwaarden wordt voldaan, is er geen sprake van verwerking van persoonsgegevens en geldt de AVG niet. Dat betekent overigens niet altijd dat er geen sprake is van privacybezwaren.
Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat een werknemer na een temperatuurmeting niet naar binnen mag en een rij wachtende werknemers dit zien gebeuren. Deze werknemers kunnen hier mogelijk uit concluderen dat deze werknemer wordt geweigerd vanwege zijn gezondheid.
Wat kunt u als werkgever dan doen?
Tip! U kunt uw werknemers vragen of zij zichzelf willen temperaturen voordat ze naar het werk komen en ze vragen thuis te blijven als ze verhoging hebben of zich niet goed voelen.