Transportsector gaat ruim miljard verhalen op Europees vrachtwagenkartel

Nederlandse transporteurs gaan volgens Het Financieele Dagblad een massaclaim tegen de producenten van vrachtwagens indienen vanwege kartelvorming. Lees verder...

Transportsector gaat ruim miljard verhalen op Europees vrachtwagenkartel

Nederlandse transporteurs gaan volgens Het Financieele Dagblad een massaclaim tegen de producenten van vrachtwagens indienen vanwege kartelvorming. Volgens de Europese Commissie zijn tussen 1997 en 2011 prijsafspraken gemaakt.

De autobouwers DAF, Daimler, Iveco, MAN, Scania en Volvo/Renault worden genoemd in de zaak. Die bedrijven hebben ook al claims gekregen van Franse transporteurs.

In het Het Financieele Dagblad zegt Transport en Logistiek Nederland (TLN) dat de sector als geheel zo'n 1,2 miljard euro schade heeft geleden. Zware trucks kostten per stuk € 5000 á € 6000 te veel door de prijsafspraken.

TLN zou in de zaak samen optrekken met transportverzekeraar TVM. Ze zouden advocatenkantoor Hausfeld & Co in de arm nemen, dat ook de Franse claims begeleidde.

De Europese Commissie legde de producenten al een boete van € 3,7 miljard op in de kartelzaak. De bedrijven werd ook verweten dat ze de komst van energiezuinigere modellen hebben tegengewerkt.

Bron: Nu.nl