Tozo-regeling krijgt partnertoets

Het kabinet blijft zelfstandig ondernemers die financieel geraakt worden door de coronacrisis ondersteunen via de Tozo-regeling. De nieuwe regeling (Tozo 2) heeft nu wel een partnertoets, in tegenstelling tot de Tozo 1. Ook heeft het kabinet nog een wijziging doorgevoerd. De Tozo-maatregel wordt, naast andere steunmaatregelen, verlengd tot 1 oktober.

Tozo-regeling

De Tozo-regeling voorziet in ondersteuning voor levensonderhoud voor zelfstandig ondernemers die door de coronacrisis qua inkomen onder het sociaal minimum terechtkomen. De regeling wordt uitgevoerd door de gemeenten.

Partnertoets

Onder de Tozo 1 is er geen partnertoets, onder de nieuwe regeling wel. Dit betekent dat bij aanvragen voor ondersteuning voor levensonderhoud voor de periode 1 juni tot en met september uitgegaan wordt van het huishoudinkomen, inclusief het inkomen van de partner. 

Verklaring

Bij aanvraag van de Tozo 2, in de periode juni tot en met september, moet daarom een verklaring worden overlegd dat het huishoudinkomen in deze periode onder het sociaal minimum terechtkomt. Zonder deze verklaring bestaat geen recht op de tegemoetkoming voor levensonderhoud.

Bedrijfskapitaal

Ook blijft het via de Tozo 2 mogelijk bedrijfskapitaal aan te vragen. Het gaat dan wel om een lening. Dit kan tot maximaal € 10.157, voor zover er tot dit maximum nog geen aanvraag is ingediend.

Er moet wel worden verklaard dat het bedrijf geen surseance van betaling heeft aangevraagd en ook niet in staat van faillissement verkeert.

Heeft u vragen over de Tozo-regeling? Neem gerust contact met ons op.

Houd onze 'corona-pagina' in de gaten

Op deze pagina verzamelen wij al het nieuws, tips en adviezen voor ondernemers en organisaties.