Onbelaste thuiswerkvergoeding vanaf 2022

Het bedrag dat u belastingvrij mag verstrekken is € 2 per dag. Het bedrag is vrijgesteld en komt ook niet ten laste van de vrije ruimte van de wkr...

Onbelaste thuiswerkvergoeding vanaf 2022

Thuiswerken vindt vandaag de dag veel plaats. Vanaf 2022 mag u uw werknemers hiervoor een onbelaste thuiswerkvergoeding geven. Daar staat tegenover dat de bestaande reiskostenvergoeding voor kosten van het woon-werkverkeer beperkt wordt.

€ 2 per dag onbelast vergoeden 

Het bedrag dat u vanaf 2022 aan thuiswerkers belastingvrij mag verstrekken is € 2 per dag. Het bedrag is vrijgesteld en komt ook niet ten laste van de vrije ruimte van de werkkostenregeling.

Let op! De vrijgestelde vergoeding van € 2 per dag is voor € 0,95 slechts beperkt aftrekbaar. Dit deel van de vergoeding wordt namelijk aangemerkt als een vergoeding voor gemengde kosten, zoals koffie.

Voor ondernemers in de inkomstenbelasting is dit deel van de vergoeding in beginsel voor 80% aftrekbaar, voor ondernemers in de vennootschapsbelasting in beginsel voor 73,5%.

Bureau(stoel) en verlichting

Een bureau, een bureaustoel en verlichting voor een werkkamer thuis mag u, op grond van de arbovrijstelling, nu al onbelast vergoeden of verstrekken. Dit blijft ook in 2022 zo.

Belastingvrije reiskostenvergoeding 

U kunt uw werknemers die thuis werken onder voorwaarden nu nog een belastingvrije vergoeding geven voor het woon-werkverkeer - mits uw werknemers niet over een auto van de zaak beschikken. Deze regeling wordt per 31 december 2021 beëindigd.

Daarnaast wordt de zogenaamde 128-dagenregeling in 2022 versoberd. Als een werknemer nu tenminste 128 dagen per jaar naar het werk reist, mag u de vergoeding baseren op 214 reisdagen. Vanaf 2022 moet u deze vergoeding naar rato verminderen als deels structureel wordt thuisgewerkt. 

Dit is wat u moet doen

Het is raadzaam om tijdig met uw personeel of ondernemingsraad rond de tafel te gaan zitten om te kijken hoe:

  • de reiskostenvergoeding en;
  • de thuiswerkvergoeding

naar tevredenheid van alle partijen kunnen worden aangepast.

Heeft u vragen over de nieuwe vergoeding voor thuiswerken? Neem gerust contact met ons op.

Thuiswerken: waar moet u als werkgever allemaal op letten? Op de onderstaande pagina verzamelen wij vraagstukken, tips en aandachtspunten met betrekking tot thuiswerken: