Terugblik Transportevent 2017

Bij aankomst bij Broshuis BV in Kampen sprong de grote de Jong & Laan boog meteen in het oog. Dat kón niet missen: hier was het Transportevent 2017! Auto parkeren en snel naar binnen. Het was fris, dus de warme kop koffie was op z'n plek. In 'de-oude-maar-modern-en-sfeervol-ingerichte boerderij' stonden de gastheren- en dames van Broshuis BV en de Jong & Laan al klaar, vól energie om er een mooie middag van te maken.

Welkom!

evaluatie transport event jong laan

Roelof Oostindiën trapte af en heette de gasten welkom. Wat konden ze verwachten? Enthousiast vertelde Roelof over de sprekers en de rondleiding die op het programma stonden. Vervolgens gaf hij het woord aan Pieter Bas Broshuis.

Vol trots, terecht, stelde hij Broshuis BV aan de aanwezigen voor: "Welkom allemaal, in onze sfeervolle boerderij! Broshuis BV is specialist op het gebied van zwaar transportmaterieel en we exporteren wereldwijd. We zijn flink aan het ontwikkelen, net als de transportbranche".

Innovatief de toekomst in

Manfred Kindt, marketmanager bij Panteia, vertelde over deze ontwikkelingen in de transportbranche. Hoe kijk je daar als ondernemer naar? Hoe ga je daarmee om en welke verandering moet je doormaken? Alles moet groener, concurrentie komt uit de onverwachte hoek en technologische revoluties hebben grote impact. Hij nam de bezoekers mee in zijn verhaal en bereidde ze voor op veranderingen in de transportbranche.

Kijkje in de keuken

Om 15.00 uur was het zover. Vijf 'Broshuis-gidsen' stonden klaar om de aanwezigen mee te nemen in de wereld van Broshuis. Jassen aan en gaan. De grote parkeerplaats over, langs glimmende splinternieuwe trailers voor het speciaal transport. Dat die daar niet zomaar komen te staan, werd later duidelijk. In de verschillende hallen zagen we hoe er per trailer een vast team medewerkers zich met precisie inzet om de juiste trailer voor de klant te bouwen. Maatwerk, en zeker vakwerk!

Personeel en het regeerakkoord

Terug binnen stond jurist arbeidsrecht Henk Hansma klaar om de ondernemers mee te nemen in de veranderingen die het regeerakkoord meebrengt voor het personeel. In een helder verhaal besprak hij de voor- en nadelen van deze (mogelijke) veranderingen en gaf hij de aanwezigen tips.

Wat wijzigt er voor arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd? Hoe zit het nu met de transitievergoeding? Wat is de problematiek rondom arbeidsongeschikte werknemers? Waarom wordt payrollen lastig? Henk maakte duidelijk waarom de veranderingen grote invloed hebben op de transportsector. Conclusie van zijn verhaal: het wordt weer aantrekkelijker om zelf personeel in dienst te nemen.

Buitenlandse chauffeurs

Werkt u met eigen personeel, rijden er buitenlandse chauffeurs? En heeft u, of denkt u wel eens na over, buitenlandse vestigingen? Hier kwam internationaal belastingadviseur Barry Wachtmeester om de hoek kijken, met duidelijke fiscale uitleg. Hij stelde de vraag: waar ligt het heffingsrecht over het salaris:

  • als de chauffeur in Nederland woont en de werkgever in Nederland is gevestigd?
  • als de chauffeur in Duitsland woont, en de werkgever in Nederland is gevestigd?
  • als de chauffeur in Polen woont, de werkgever in Polen is gevestigd en de chauffeur wordt ingeleend door een Nederlandse inlener?

Hij zette de gasten aan het denken over de belastingplicht en bracht veel nieuwe inzichten.

Een financieel zetje in de rug

Last but not least was het de beurt van subsidieadviseur Hans Eilering: voor welke subsidies komen de ondernemers in de transportbranche in aanmerking? Wat is mogelijk bij de aanschaf van een nieuwe combinatie? Hoe zit het met zij-afscherming en investeringsaftrek, meesturende assen, quiet trucs, RFID-systemen en de ontwikkelingen van eigen mensen? En de ontwikkelingen aan panden?

Naast de welbekende stimuleringsregelingen zoals EIA en MIA bleken er nog een hoop meer mogelijkheden te zijn! En niet te vergeten de DKTI en VIA.  De ondernemers zijn weer volledig op de hoogte van de subsidiemogelijkheden: daar valt financieel voordeel te behalen.

Afsluiting en borrel

Het was veel informatie, die de gasten even moesten laten bezinken. Hoe kan dat nou beter, dan met een aangeklede borrel? Na het bedankwoord van Roelof Oostindiën werd er dan ook nog volop nagepraat. Met nieuwe inzichten, een Tony Chocolonely reep en een goed gevoel, verlieten de gasten het terrein.

Bedankt allemaal, voor deze geslaagde editie van het Transportevent 2017!

Meer transport
Steven AkseDoor Steven Akse

Wetswijziging WML voor de logistieke sector

Vanaf 1 januari 2018 wijzigt de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML). Vanaf dan is het verplicht om voor gemaakte overuren ook minimaal het WML te betalen. Wat verandert er voor u, als ondernemer in de logistieke sector?

Lees meer