Tegemoetkoming vaste lasten MKB (TVL)

Vanaf 1 juni is het mogelijk om de tegemoetkoming vaste lasten MKB (TVL) aan te vragen. Op 9 december 2020 heeft het kabinet de verruiming van de TVL verlengd. De tegemoetkoming bedroeg oorspronkelijk maximaal € 50.000 voor een periode van vier maanden - juni tot en met september - voor bedrijven met een omzetdaling van ten minste 30%. 

De tegemoetkoming bedraagt nu maximaal € 90.000 voor de periode oktober tot en met december 2020 en januari tot en met maart 2021. De TVL geldt voor bedrijven met een omzetdaling van ten minste 30%.

Kenmerken TVL 2020 (Q4) en 2021 (Q1)

De Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB, de TVL, is de opvolger van de TOGS-regeling. Specifieke bedrijven kunnen een eenmalige tegemoetkoming krijgen vanwege de vaste lasten. De belangrijkste kenmerken van de huidige TVL zijn:

  • Compensatie van vaste lasten tot een maximaal bedrag van € 90.000 voor 3 maanden, afhankelijk van omvang van het bedrijf en de hoogte van de vaste lasten. Als voorwaarde voor de tegemoetkoming geldt dat de omzet van het bedrijf minstens 30% gedaald moet zijn.
  • De regeling geldt voor de twee periodes: oktober tot en met december 2020 en januari tot en met maart 2021.
  • De TVL is specifiek bedoeld voor bedrijven die geraakt worden door de overheidsmaatregelen tegen het coronavirus. TVL is daarom van toepassing voor de sectoren waarvan de SBI-codes voorkomen op de lijst met branches en sectoren op de website van RVO.
  • Een voorwaarde is dat het bedrijf een omzetverlies van minstens 30% heeft.
  • De ondergrens aan vaste lasten bedraagt € 3.000 per 3 maanden.
  • Een ander belangrijk element is dat de tegemoetkoming TVL meetelt in de omzet die relevant is voor de toepassing van de NOW-regeling. Net als de tegemoetkoming via de TOGS is ook de TVL belastingvrij.

Dekking: 50% van de vaste lasten

Net als onder de TVL uit het tweede steunpakket is er voor de nieuwe regeling slechts dekking voor 50% van de vaste lasten. Voor de berekening wordt ook nu uitgegaan van branchegemiddelden, op basis van cijfers van het CBS. Op basis van dit gemiddelde en het omzetverlies wordt een TVL verstrekt van 50%.

Alle bedrijfssectoren in aanmerking 

Voor de tegemoetkoming komen ondernemers uit alle bedrijfssectoren in aanmerking. Dat betekent dat het in het vierde kwartaal van 2020 én het eerste kwartaal van 2021 niet gekeken wordt naar SBI-code. Daarnaast is vereist dat een bedrijf per periode van drie maanden minstens € 3.000 aan vaste lasten heeft. 

Aanvragen TVL

U kunt de TVL aanvragen bij RVO. Ondernemers moeten voor iedere periode apart een aanvraag indienen.

Heeft u nog vragen? Neem gerust contact met ons op. 

Recente coronaberichten

Nieuws
NOW 3.0: de 7 belangrijkste punten
Lees meer
Nieuws
Uitstel van betaling belastingen en premies
Lees meer
Nieuws
TVL: transportsector komt in aanmerking
Lees meer

Houd onze coronapagina in de gaten

Op deze pagina verzamelen wij al het nieuws, tips en adviezen voor ondernemers en organisaties.