Taxatiewaarde woning van extra belang voor starters

De taxatiewaarde van een woning wordt voor starters extra van belang vanwege de vrijstelling in de overdrachtsbelasting. Lees meer...

Taxatiewaarde woning van extra belang voor starters

De taxatiewaarde van een woning is per 1 april 2021 extra van belang. Dit heeft te maken met de vrijstelling in de overdrachtsbelasting voor jongeren bij aankoop van een woning tot € 400.000.

Taxatiewaarde is bepalend

Voor de overdrachtsbelasting is de waarde in het economisch verkeer of de koopsom (indien die hoger is) bepalend. Dit betekent dat de taxatiewaarde van een woning vanaf 1 april 2021 bepalend is voor het krijgen van de startersvrijstelling.

Voorwaarden startersvrijstelling

Jongeren tussen 18 en 35 jaar kunnen sinds dit jaar eenmalig genieten van de vrijstelling van 2% overdrachtsbelasting. Iedereen tot 35 jaar kan in principe dus één keer van de vrijstelling profiteren. Dit geldt ook voor degenen die nu al een koopwoning bezitten.

Voor de vrijstelling is verder vereist dat de woning zelf wordt bewoond. Wanneer de woning wordt verhuurd, geldt het hoge tarief van 8% aan overdrachtsbelasting.

Vanaf 1 april 2021 geldt de vrijstelling alleen voor woningen met een taxatiewaarde van maximaal € 400.000. Als de koopprijs onder de € 400.000 ligt, maar de woning wordt getaxeerd op méér dan € 400.000, moet er toch overdrachtsbelasting betaald worden.

Waarde woning verlagen

De waarde van de woning is lager als bij de verkoop een deel van de inboedel is inbegrepen, zoals gordijnen en vloerbedekking. De hiervoor betaalde vergoeding telt niet mee voor de overdrachtsbelasting, maar moet wel reëel zijn. Zo kan een woning bijvoorbeeld verkocht worden voor € 410.000, waarvan € 10.000 betaald wordt voor de inboedel.

Let op! Bij een controle door de Belastingdienst is het nog de vraag of de startersvrijstelling van kracht blijft en de betaalde prijs voor de inboedel reëel is.

Heeft u vragen over de vrijstelling in de overdrachtsbelasting? Neem gerust contact met ons op.

Heeft u recht op twee procent of vrijstelling overdrachtsbelasting?

Van plan om een woning te kopen? Voor kopers van 18 tot 35 jaar oud geldt een eenmalige vrijstelling van overdrachtsbelasting. Lees meer en profiteer ook!

Door Ellen Punte
Lees meer