Inspectie SZW handhaaft strenger op coronaregels

De inspectie SZW controleert strenger op het naleven van coronaregels op de werkvloer. De instantie zegt dat bedrijven nu genoeg tijd hebben gehad om...

Inspectie SZW handhaaft strenger op coronaregels

De inspectie SZW controleert strenger op het naleven van coronaregels op de werkvloer. De instantie zegt dat bedrijven nu genoeg tijd hebben gehad om maatregelen te treffen om hun personeel veilig te kunnen laten werken.

2800 meldingen tot nu toe

Tot nu toe heeft de inspectie SZW bijna 2800 meldingen gehad van onveilige situaties op de werkvloer, gerelateerd aan de gevolgen van het coronavirus.

  • Tegen 30 bedrijven is daadwerkelijk opgetreden.
  • Zij kregen een officiële waarschuwing met de aankondiging dat er een boete zou volgen als er weer een overtreding wordt geconstateerd. 
  • Alle bedrijven hebben daarna de werkplek op orde gemaakt.
  • Bij twee bedrijven ging de deur tijdelijk dicht omdat daar de coronaregels op de werkvloer niet of onvoldoende opgevolgd zou worden.

Meeste meldingen uit groot- en detailhandel

De meeste meldingen komen uit de hoek van de groot- en detailhandel. Met 17 procent van het totaal aantal meldingen staat deze sector bovenaan de lijst. Een ander opvallend detail is dat de meeste meldingen uit gebieden komen waar nu corona weer opkomt, zoals Zuid-Holland (24 procent), Noord-Brabant (17 procent) en Noord-Holland (16 procent).

De meeste meldingen gaan over:

  1. het niet houden van de anderhalve meter afstand;
  2. slechte hygiënische omstandigheden.

Zorg voor borging coronaprotocol in RI&E

De werkgever is vanuit de Arbowetgeving verplicht om voor een veilige werkplek te zorgen en stellen daarom een coronaprotocol op, maar vergeten deze toe te voegen aan de verplichte Risico Inventarisatie en Evaluatie, de RI&E.

Het coronaprotocol heeft geen juridische status binnen de Arbowet en is dus geen rechtsgeldig document. Geïdentificeerde coronarisico’s moeten daarom verwerkt worden in de bestaande RI&E en het daarbij behorende plan van aanpak.

Onvoldoende maatregelen

Wie onvoldoende maatregelen neemt kan tegen een forse boete aanlopen. Ook kan er straks met de nieuwe noodwet in de hand tijdelijke sluiting worden afgedwongen.

Bron: Evofenedex