Subsidie verplicht afgelaste (zakelijke) evenementen

Voor evenementen die tussen 1 juli en 31 december 2021 worden georganiseerd maar vanwege corona worden verboden, kunnen organisatoren een deel van de kosten vergoed krijgen. Dit schrijven de bewindslieden aan de Tweede Kamer.

Steun voor evenementensector

De evenementensector wordt door de genomen coronamaatregelen zwaar getroffen. Op een enkel experiment na ligt de sector al vrijwel een jaar grotendeels stil. Met de maatregel hopen de bewindslieden dat de sector weer nieuwe initiatieven gaat ontplooien.

Subsidie van 80% van de kosten

De subsidie bedraagt 80% van de kosten. Voor de overige 20% van de kosten kunnen organisatoren een lening krijgen tegen een rente van 2%.

De tegemoetkoming geldt alleen voor evenementen die in Nederland gaan plaatsvinden tussen 1 juli en 31 december 2021. De subsidie geldt óók voor evenementen die naar deze periode verplaatst worden.

Ook voor zakelijke evenementen. De subsidie ziet op festivals en concerten en dergelijke, maar ook op zakelijke congressen en vakbeurzen. Gratis evenementen zijn uitgesloten.

❌ Niet voor sportevenement, gages van buitenlandse artiesten, afschrijvingskosten en investeringen in vaste activa. Eigenaren hiervan kunnen geen subsidie aangevragen. 

In plaats van annuleringsverzekering

De subsidie komt in de plaats van een annuleringsverzekering. Die kan door organisatoren vanwege corona namelijk niet meer worden afgesloten.

Let op! Een voorwaarde is dat voor de voorgaande (twee) evenementen wel een annuleringsverzekering was afgesloten.

Subsidie aanvragen

De subsidie moet per evenement ten minste drie maanden voorafgaand aan het evenement via RVO worden aangevraagd. Voor evenementen in juli geldt een kortere periode.

Voor de regeling is € 385 miljoen beschikbaar. Subsidieaanvragen worden beoordeeld op het moment van binnenkomst. Dit betekent dat wanneer het plafond bereikt is, geen subsidie meer wordt verstrekt.

Accountantsverklaring

Wordt een evenement afgelast en een subsidie verstrekt van € 125.000 of meer, dan is een accountantsverklaring nodig. Voor subsidies tussen € 25.000 en € 125.000 is een derdenverklaring voldoende.

Vragen?

Heeft u nog vragen of hulp nodig bij het opstellen van een accountantsverklaring? Neem gerust contact op, wij helpen u graag verder. 

Houd onze coronapagina in de gaten

Op deze pagina verzamelen wij al het nieuws, tips en adviezen voor ondernemers en organisaties.