Sluitende kilometeradministratie niet altijd vereist

Rijdt u een auto van de zaak en minder dan 500 km privé per jaar? Betaal dan geen bijtelling. Zorg wel dat u dit kunt bewijzen. Een sluitende kilometeradministratie is daartoe erg nuttig, maar niet in alle gevallen een vereiste.

Minder dan 500 km privé

U moet bewijzen dat u de auto maximaal 500 km privé heeft gebruikt indien dit het geval is. Hóe u dat bewijst, mag u zelf weten. In een zaak bij de rechtbank Noord-Holland was een Excel-bestand met de rittenstaat beschadigd geraakt en achteraf hersteld.

Rittenstaat niet foutloos

Bij de hersteloperatie achteraf had de betreffende ondernemer onder meer gebruikgemaakt van zijn urenregistratie, zijn agenda, facturen en een routeplanner. De rittenstaten over een periode van vijf jaar waren daardoor niet foutloos.

Bewijs voldoende

Voor de rechter was voor twee jaren voldoende duidelijk dat er met de auto in die jaren niet meer dan 500 km privé was gereden. Echter, voor drie jaren was dat niet het geval en bleven de navorderingsaanslagen in stand.

Tip! Zorg voor een goede back-up van uw rittenregistratie of sla deze op in de ‘cloud’, zodat een technisch mankement u niet noodlottig wordt. Het gaat immers om forse bedragen!

Vragen?

Heeft u vragen over de kilometeradministratie? Of wilt u advies over een juiste kilometeradministratie? Onze adviseurs helpen u graag. Neem gerust contact op.