Schenking ontvangen in 2018? Doe voor 1 maart 2019 aangifte!

Heeft u in 2018 schenkingen ontvangen, dan moet u wellicht aangifte schenkbelasting doen. Heeft u dat nog niet gedaan, doe dit dan alsnog vóór 1 maart 2019. U riskeert anders een boete.

Wanneer aangifte schenkbelasting

Een aangifte schenkbelasting is niet nodig als de ontvangen bedragen onder de 'normale' vrijstelling voor de schenkbelasting vallen. Heeft u bijvoorbeeld van uw ouders in 2018 één of meerdere schenkingen ontvangen, maar is dit in totaal niet meer geweest dan €5363, dan hoeft u geen aangifte te doen.

Wel aangifte schenkbelasting

In alle andere gevallen van schenking moet er wel een aangifte worden gedaan, ongeacht of u nu wel of niet daadwerkelijk schenkbelasting verschuldigd bent. Dus ook als u een schenking heeft ontvangen die onder de verhoogde vrijstelling valt. In de aangifte kunt u aangeven welke vrijstelling volgens u van toepassing is.

Doe aangifte schenkbelasting op tijd

Heeft u in 2018 schenkingen ontvangen, dan moet de aangifte bij de Belastingdienst binnen zijn vóór 1 maart 2019. Bent u te laat, of vergeet u de aangifte schenkbelasting te doen, dan kan er een boete worden opgelegd.

Whitepaper

Slim omgaan met schenkvrijstellingen kan belasting besparen!