Truckkartel: heeft u recht op schadevergoeding?

Transporteurs die gedurende de jaren 1997 tot en met 2011 vrachtauto’s hebben aangeschaft, hebben (mogelijk) recht op schadevergoeding. Lees meer...

Truckkartel: heeft u recht op schadevergoeding?

Transporteurs en eigen vervoerders die gedurende de jaren 1997 tot en met 2011 vrachtauto’s hebben aangeschaft, hebben (mogelijk) recht op schadevergoeding. Dit komt doordat er in deze periode afspraken zijn gemaakt tussen grote truckfabrikanten: het truckkartel. 

Wat is een (truck)kartel?

Een kartel is een overeenkomst of een besluit tussen ondernemingen met als doel om de onderlinge concurrentie te verminderen. Volgens de Europese Mededingingswet is het maken van dit soort prijsafspraken verboden.

Wat gebeurde er?

Tussen 1997 en 2011 hebben de grootste truckfabrikanten, samen goed voor ca. 90% van de truckmarkt, afspraken gemaakt. Het ging om de fabrikanten DAF, Volvo/Renault, Scania, MAN, Daimler (Mercedes-Benz) en Iveco. De afspraken gingen met name over:

  • het doorberekenen van de kosten én;
  • de introductie van alle innovaties met betrekking tot de Europese milieueisen (Euronorm).

Boetes opgelegd

Uiteindelijk klapte MAN uit de school en stapte naar de Europese Commissie. De fabrikanten, met uitzondering van MAN, kregen een boete opgelegd van in totaal bijna 3 miljard euro.

Schade voor de transporteurs

Diverse rechtsgeleerden, al dan niet verenigd in een stichting of advocatenkantoor, sprongen hier bovenop. Ze boden hun diensten - soms op basis van no cure, no pay - aan om de schade te claimen die transporteurs hebben geleden door te veel te betalen.

Hoe hoog is de schade?

Hoe hoog is nu de schade? Diverse partijen komen met percentages variërend van 10% tot 30%, of bedragen van €10.000 tot wel €16.000. Het is lastig te bepalen wat écht de schade is of hoeveel te veel is betaald. De prijs van een truck kwam immers, ook in die jaren, tot stand door onderhandeling. Een afname van 15 vrachtwagens is bovendien relatief goedkoper dan de aanschaf van één vrachtwagen. 

Mogelijk recht op schadevergoeding

Uit de media blijkt dat transporteurs en eigen vervoerders die in de periode 1997 tot en met 2011 een truck hebben aangeschaft, mogelijk recht hebben op schadevergoeding. Voor de zekerheid kunt u de keuze maken om ergens aan te haken.

Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie? Neem gerust contact met ons op.