Registratieplicht landbouwtrekkers op de openbare weg

Bezitters van landbouwtrekkers moeten een kentekenbewijs aanvragen bij RDW. Lees meer in dit artikel.

Registratieplicht landbouwtrekkers op de openbare weg

Vanaf 1 januari 2021 zijn er nieuwe regels voor het rijden op de openbare weg met landbouwtrekkers. Het gaat om landbouwtrekkers die een maximale constructiesnelheid hebben van meer dan 6 km/h én op de openbare weg rijden.

De bezitters van de landbouwtrekkers dienen een kentekenbewijs aan te vragen bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Registreert u vóór 1 januari 2022, dan hoeft uw voertuig niet gekeurd te worden.

Heeft u ook getrokken materieel? Bijvoorbeeld een aanhangwagen of een verwisselbaar getrokken uitrustingsstuk? Dan kan het zijn dat ook deze onder de registratieplicht valt.

Hoe kunt u uw voertuig registreren?

Het registreren voor eenmanszaken, firma’s of maatschap kan online op de site van het RDW met behulp van DigiD. Kan of wilt u uw landbouwtrekker niet online registreren? Dan kunt u deze trekker eventueel ook registreren bij een RDW keuringsstation.

Welke gegevens moet u doorgeven?

Voor de online registratie heeft u de volgende gegevens nodig:

  • Voertuigidentificatienummer (VIN), ook wel chassisnummer of framenummer genoemd
  • Merk en handelsbenaming van het voertuig
  • Bouwjaar
  • Vestigingsnummer (KvK) als u het voertuig op naam van uw bedrijf registreert 

Na de aanvraag

Als uw aanvraag is goedgekeurd stuurt het RDW het kentekenbewijs binnen 20 werkdagen op.

Hoe zit het met een grensverkeerkenteken (GV)?

Heeft u een voertuig met een grensverkeerkenteken (GV)? Dan blijft dit nog geldig tot 1 januari 2022. U moet dit voertuig vóór 1 januari 2022 registreren. Uw GV-kenteken wordt daarmee een 'gewoon' kenteken.

Kentekenplaatplicht

Als u niet harder rijdt dan 25 km/h (ook al is de maximale constructiesnelheid hoger), dan heeft u geen kentekenplaatplicht tot 1 januari 2025. Als u wel harder rijdt dan 25 km/h, dan heeft u wel een kentekenplaatplicht. Vanaf 1 januari 2025 heeft u sowieso een kentekenplaatplicht.

Kosten online registreren

Het online registreren van een landbouwtrekker kost € 18. Als uw landbouwtrekker al een GV-kenteken heeft kost de online registratie € 10,40.

Overige verplichtingen

Daarnaast gelden er nog een tweetal overige verplichtingen, namelijk dat het voertuig verzekerd moet worden en de APK-keuringsplicht. 

Verzekering

Vanaf het moment dat u het kentekenbewijs heeft ontvangen, is uw voertuig op het kenteken verzekeringsplichtig. U moet het kentekennummer en de meldcode doorgeven aan uw verzekeraar. De verzekering geeft vervolgens aan het RDW door dat het voertuig is verzekerd voor wettelijke aansprakelijkheid (WA).

APK-keuringsplicht

Er komt ook een APK-keuringsplicht voor de meeste landbouwtrekkers. Deze APK-plicht geldt voor land- en bosbouwtrekkers op wielen die sneller kunnen dan 40 km/u. De invoering van de APK-plicht start op 1 mei 2021. Vanaf deze datum vinden de eerste keuringen voor snelle land- en bosbouwtrekkers plaats.

Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neem gerust contact met ons op.