Profiteer als transportsector van de milieu- en energie-investeringsaftrek

Ook dit jaar kunt u als ondernemer in de transportsector profiteren van de milieu- en energie-investeringsaftrek (MIA en EIA).

Naast algemeen toepasbare bedrijfsmiddelen, zoals zonnepanelen, zijn beide aftrekken ook van toepassing op een aantal sectorspecifieke bedrijfsmiddelen. U kunt zelf eenvoudig nagaan of ook uw investering voor een van de aftrekken in aanmerking komt.

Milieulijst

Op de Milieulijst kunt u zien voor welke bedrijfsmiddelen u de milieu-investeringsaftrek krijgt. Ook ziet u hoeveel extra aftrek u krijgt, 13,5%, 27% of 36%.

Let op!

Het bedrijfsmiddel waarin u investeert, moet op het moment waarop u de investeringsverplichting aangaat op de Milieulijst van dat jaar staan.

Tip!

De Milieulijst wordt jaarlijks aangepast. Zo zijn bijvoorbeeld de eisen die gelden voor de MIA voor een elektrische vrachtauto dit jaar aangepast. Check dus vooraf of uw investering nog voor de MIA in aanmerking komt.

Willekeurig afschrijven

Sommige milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen mag u ook willekeurig afschrijven (VAMIL). Dit geldt dan voor 75% van de aanschafwaarde.

Meestal wilt u sneller afschrijven, maar dit hoeft niet. In een verliessituatie wilt u bijvoorbeeld minder snel afschrijven.

Let op!

Soms krijgt u voor een bedrijfsmiddel zowel de MIA als de mogelijkheid om vervroegd af te schrijven.

Minder energie-investeringsaftrek

Ook voor energiebesparende bedrijfsmiddelen kunt u een extra aftrek krijgen. Die is dit jaar verlaagd van 54,5% naar 45%. De bedrijfsmiddelen waarvoor u de aftrek krijgt staan op de Energielijst.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

U kunt voor een bedrijfsmiddel niet zowel de MIA als de EIA krijgen. Maar naast de MIA of EIA kunt u wel recht hebben op de KIA, als u in 2019 niet meer investeert dan € 318.449.

De KIA kan maximaal 28% bedragen, dus samen met de EIA of MIA kan dit een extra aftrek van maximaal 73% respectievelijk 64% opleveren.

Naast de MIA, EIA en KIA zijn er mogelijk nog andere interessante regelingen voor uw investering. Onze subsidieadviseurs staan graag voor u klaar.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op.

Blog
Mogelijk ook interessant voor u

Transportsubsidie DKTI: zo financiert u uw duurzame project

Rijden op waterstof, elektriciteit of andere schone vormen van brandstof. De transportsector wil vooruit met de nieuwste duurzame ontwikkelingen. Hier hangt echter een prijskaartje aan.

Door Martijn van der Leest
Lees blog