Flinke stijging premies Zorgverzekeringswet

De premies Zorgverzekeringwet (Zvw) gaan in 2021 flink omhoog, zowel voor werknemers als voor zelfstandigen. Ook het maximumpremieloon - het maximum waarover de premie verschuldigd is - stijgt.

Premie werknemers

De Zvw-premie voor werknemers stijgt dit jaar van 6,7% naar 7%. Dat komt neer op een stijging van 4,5%. De premies worden door de werkgever betaald.

Zelfstandigen en dga’s

De Zvw-premies voor zelfstandigen en dga’s die niet verzekerd zijn voor de werknemersverzekeringen, stijgen in 2021 van 5,45% naar 5,75%. Dit komt neer op een stijging van 5,5%.

Ook premiemaximum omhoog

De premies zijn inkomensafhankelijk. Ook het maximale loon of inkomen waarover de Zvw-premie verschuldigd is stijgt van € 57.232 naar € 58.311. Voor werknemers kan de premie daardoor met maximaal € 248 stijgen, voor zelfstandigen en dga’s met maximaal € 234.

Aanslag

Zelfstandigen betalen de Zvw-premie via een aparte aanslag die de Belastingdienst in januari oplegt op basis van de geschatte winst. Op het eind van het jaar wordt de definitieve bijdrage berekend. Bv’s moeten de Zvw-premie op het loon van de dga inhouden.

Vragen?

Heeft u vragen over de stijging Zvw-premie? Of bent u zelfstandige en wilt u weten welke gevolgen de premiestijging voor u heeft? Onze adviseurs helpen u graag. Neem gerust contact op.

ūüí° Alle actuele cijfers in √©√©n overzicht?

E-book Actualiteiten Personeel 2021

Het e-book Actualiteiten Personeel 2021 is een handig naslagwerk voor u als werkgever, HR-medewerker en/of salarisadviseur. In het e-book vindt u onder meer de actuele cijfers van het minimumloon, premiepercentages werknemersverzekeringen, inkomensafhankelijke bijdrage Zvw, premies WW, arbeidskortingen, LIV en LKV en het gebruikelijk loon voor de dga...