5 x veel gelezen in januari

Enkele weken geleden stapten we 2020 in. Aangekondigde wijzigingen werden vanaf 1 januari werkelijkheid. Veel mensen namen alle veranderingen nog eens door. Hoe zat het ook weer met de WAB voor oproepkrachten? En wat wijzigt er in de btw? Hieronder volgen 5 onderwerpen die veel werden gelezen in de maand januari. 

1. Pensioenuitkering gelijk met AOW ontvangen, (hoe) kan dat?

Pensioenuitkering ontvangen vanaf uw AOW leeftijd? Dat kan heel wat maanden aan inkomen schelen. Het is steeds meer de kunst dit te regelen.

Maak daarom ruim van te voeren een financieel plan om op het juiste moment de pensioenuitkeringen te kunnen ontvangen.

Meer handige tips van onze pensioenadvieur leest u in deze blog.

2. Wijzigingen in de btw uit Belastingplan 2020

Op 1 januari 2020 traden er een aantal wijzigingen rond de btw in werking. Zo werd het btw-tarief voor elektronische uitgaven van onder andere boeken, dagbladen en weekbladen verlaagd van 21% naar 9%.

Belastingadviseur Hans Wiersma legt het uit in deze video.

3. WAB: 5 grootste wijzigingen oproepkrachten

Met de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) krijgen oproepkrachten vanaf 1 januari 2020 een stevigere wettelijke positie. Zo moet u hen na twaalf maanden van oproepwerk een aanbod van vaste uren doen. Lees de voorwaarden van deze wijziging en de andere veranderingen! 

4. Gebruikelijk loon dga verhoogd naar € 46.000

Als dga moet u jaarlijks een zogenaamd gebruikelijk loon opnemen uit uw bv. Dit gebruikelijk loon is voor 2020 vastgesteld op € 46.000. Dat betekent een verhoging van € 1.000 ten opzichte van 2019. Lees verder in het nieuwsbericht.

5. Hoge of lage WW-premie? De regels & uitzonderingen

Per 1 januari 2020 komt er een lage WW-premie voor vaste contracten. Voor werknemers met een tijdelijke of oproepovereenkomst betaalt u een hoge premie.

Dit heeft gevolgen voor werkgevers, dus ook voor u! Wat wordt er van u verwacht? Onze jurist arbeidsrecht legt het uit.