Uitstel en overgangsrecht van Brexit, hoe zit het?

Het Verenigd Koninkrijk vraagt uitstel aan voor de Brexit. Hiervoor blijkt een meerderheid in het Britse parlement, zo bleek donderdagavond 14 maart. 

Het Britse parlement ging eerder niet akkoord met de deal die premier May met de EU gesloten heeft.

Uitstel

Uitstel betekent dat de Brexit niet al per 29 maart van dit jaar plaatsvindt. Of ook de rest van de EU uitstel van de Brexit wil, moet nog worden besloten.

Alle 27 lidstaten moeten namelijk met het uitstel instemmen. Als één van de Europese lidstaten tegen is, dreigt alsnog een no deal op 29 maart. Of de lidstaten akkoord gaan, zal blijken tijdens de EU-top donderdag 21 maart en vrijdag 22 maart in Brussel.

May wil een korte termijn tot 30 juni voorstellen. Daarentegen wil voorzitter Tusk van de Europese Raad langer uitstel, zo meldt de NOS.

Overgangsrecht

De Brexit heeft tal van fiscale gevolgen. Daarom heeft staatssecretaris Snel al een overgangsrecht aangekondigd. Over de definitieve vorm wordt pas beslist zodra duidelijk is of er al dan niet een overgangsregeling met de Britten komt.

Conceptbesluit

Het overgangsrecht is in concept al bekend gemaakt.

Hierin wordt goedgekeurd dat het Verenigd Koninkrijk voor het lopende belastingjaar 2019 en voor lopende boekjaren die vóór 30 maart 2019 zijn begonnen nog beschouwd als deel uitmakend van de Europese Unie.

Let op!

Dit betekent dat voor een aantal belastingwetten het fiscale regime van vóór 30 maart 2019 van toepassing blijft.

Doel conceptbesluit

Het doel van het conceptbesluit is om acute fiscale gevolgen en administratieve lasten van een wijziging voor bedrijven in de loop van het boekjaar te voorkomen.

Dit geldt bijvoorbeeld voor bedrijven met Britse werknemers in dienst. Door de goedkeuring gaat voor de werknemers bijvoorbeeld een deel van de heffings- en arbeidskorting niet verloren.

Daarnaast bevat dit besluit voor een aantal andere belastingwetten specifieke goedkeuringen, bijvoorbeeld om te voorzien in een soepele overgang voor goederen die op het tijdstip van de terugtrekking onderweg zijn van of naar het Verenigd Koninkrijk

Samenvatting gevolgen

Ook de Belastingdienst zit niet stil inzake de mogelijke gevolgen van de Brexit. De belangrijkste kunt u nalezen op hun site.

Gevolgen btw nog onduidelijk

De gevolgen voor de btw zijn nog onduidelijk, omdat een eventueel overgangsrecht moet worden geïnitieerd door de EU.

Zonder overgangsrecht moet u bijvoorbeeld bij import vanuit het Verenigd Koninkrijk de btw bij de douane betalen, tenzij u een vergunning heeft om de btw bij de aangifte af te dragen.

Wilt u weten hoeveel invloed de Brexit heeft op uw onderneming? Doe dan de Brexit Impact Scan via de website van Brexitloket.

Heeft u vragen over de gevolgen van de Brexit, neem dan contact met ons op.