Geen overdrachtsbelasting voor starters

Het kabinet presenteert op Prinsjesdag de maatregel om de overdrachtsbelasting voor starters af te schaffen. Lees meer...

Geen overdrachtsbelasting voor starters

Als starter een woning kopen is nu een bijna onmogelijke opgave. De woningmarkt zit muurvast en daar moet iets aan gebeuren, vinden zowat alle betrokkenen in de sector. Het kabinet presenteert daarom op Prinsjesdag de maatregel om de overdrachtsbelasting voor starters af te schaffen en die voor particuliere beleggers juist te verhogen. 

Op dit moment 2 procent

Op dit moment bedraagt de overdrachtsbelasting 2 procent. Voor mensen van 18 tot 35, die voor het eerst een woning kopen en er zelf in gaan wonen, gaat deze omlaag naar 0 procent. Voor particulieren die een pand kopen maar er niet zelf in gaan wonen -dus ook bijvoorbeeld ouders die een woning kopen voor hun kind- stijgt de overdrachtsbelasting naar 8 procent.

Is dit het juiste smeermiddel om de woningmarkt weer op gang te krijgen? 

 

Tekort aan betaalbare woningen

Vereniging Eigen Huis (VEH) denkt van niet. Voorzitter Hans André de la Porte: "Het is een sympathiek idee, maar Vereniging Eigen Huis heeft er wel bedenkingen bij. Het grote probleem van starters is namelijk het grote tekort aan betaalbare woningen."

Daar is Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft met VEH, het mee eens: "Het probleem zit voornamelijk aan de aanbodkant: er zijn niet genoeg nieuwe woningen en al helemaal niet voor starters."

Prijs bovengemiddeld 

Projectontwikkelaars bouwen voornamelijk voor het duurdere segment in de markt. Boelhouwer: "De prijs van een gemiddelde nieuwbouwwoning ligt nu een ton boven de prijs van een gemiddelde bestaande woning."

Voor een sterkere positie van starters moet dat aangepakt worden, vindt Boelhouwer: "Bijvoorbeeld door specifieker voor starters te bouwen en woningen via procedures aan hen toe te wijzen."

Gevolgen

Het afschaffen van de overdrachtsbelasting voor starters brengt (mogelijk) verschillende gevolgen met zich mee. Deze worden hieronder beschreven. 

1. Mogelijk duurdere huurprijzen

Een ander probleem van deze maatregel is dat de huurprijzen er wel eens hoger door kunnen worden, vermoedt Laurens van de Noort. Hij is directeur van Vastgoed Belang, een vereniging van particuliere beleggers. Van de Noort: "Het moet uit de lengte of de breedte komen, de hogere investering moet worden terugverdiend."

2. Minder snel verduurzamen

Ook denkt Van de Noort dat particuliere beleggers er minder snel voor zullen kiezen hun huizen te verduurzamen: "Het moment dat een huurder vertrekt, is vaak aanleiding voor onderhoud of voor het investeren in duurzame aanpassingen aan een huis. Wellicht dat beleggers dat dan laten zitten."

3. Stijging van de koophuizen

Peter Boelhouwer is ook bang voor een stijging van de prijzen van koophuizen: "Er zal waarschijnlijk sprake zijn van een weglekeffect", Door de overdrachtsbelasting te verlagen wordt een woning feitelijk goedkoper, waardoor meer starters zich een woning kunnen veroorloven. Daardoor stijgt de vraag en op niet al te lange termijn zullen de huizenprijzen volgen.

Twijfels over uitvoerbaarheid

Boelhouwer heeft daarnaast z'n twijfels bij de uitvoerbaarheid van het plan: "De Belastingdienst moet straks controleren wie er precies een starter is. Maar hoe bepaal je dat? Behoort een stel waarvan één persoon eerder een huis heeft gekocht bijvoorbeeld ook tot de starters?"

Heeft u nog vragen over de afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters? Neem dan gerust contact met ons op. 

Bron: NOS 

Terug naar het Prinsjesdag overzicht

De belastingplannen voor volgend jaar: wat staat ons te wachten?