Ouderschapsverlof in 2022 deels betaald

Ouders die ouderschapsverlof opnemen, krijgen dit straks deels betaald. De wijziging moet in augustus 2022 van kracht gaan. Dit staat in een wetsvoorstel van de bewindslieden Koolmees, Van Engelshoven en Van Ark.

Ouderschapsverlof

Ouders hebben nu al het recht om maximaal 26 weken onbetaald ouderschapsverlof op te nemen. Slechts een op de drie ouders maakt hier gebruik van.

Om dit aantal te verhogen is besloten om de eerste negen weken van het ouderschapsverlof voor 50% door te betalen tot het maximumdagloon. De uitkering loopt via het UWV.

Opnemen beperkt mogelijk

Het betaalde ouderschapsverlof moet plaatsvinden in het eerste levensjaar van het kind. Daarentegen kan onbetaald ouderschapsverlof worden opgenomen tot het kind acht jaar wordt.

Geboorte- en zwangerschapsverlof

Het deels betaalde ouderschapsverlof is een aanvulling op het al bestaande zwangerschaps- en geboorteverlof, waarvan het geboorteverlof onlangs voor partners is uitgebreid van twee naar vijf dagen.

Wijziging per 1 juli 2020

Vanaf 1 juli 2020 krijgen partners nog eens vijf weken betaald verlof in de eerste zes maanden van een baby. Vanaf augustus 2022 komt het totaal daarmee op 15 weken betaald verlof, waarvan 9 weken voor 50% wordt vergoed.

Heeft u vragen over het ouderschapsverlof? Neem gerust contact met ons op.

Blog

Baby op komst? Geboorteverlof met 5 weken uitgebreid

Ouders in spé en werkgevers opgelet: vanaf 1 juli 2020 wordt het bestaande geboorteverlof uitgebreid. Per die datum krijgen partners de kans om naast het bestaande geboorteverlof maar liefst 5 aanvullende weken kraamverlof op te nemen. Lees meer...

Door Cindy Notkamp
Lees nieuwsbericht