Heeft u zonnepanelen? Let op btw-aftrek woning!

Een deel van het dak van uw woning kan, vanwege de zonnepanelen, als zakelijk worden aangemerkt. Hierdoor kunt u profiteren van...

Heeft u zonnepanelen? Let op btw-aftrek woning!

Als u zonnepanelen plaatst, kunt u de btw erop terugvragen. Maar geldt dat ook voor een deel van de btw op de woning?

Btw op zonnepanelen

Vanwege het feit dat u een deel van de opgewekte energie aan het energiebedrijf kan verkopen, kunt u btw terugvragen op uw zonnepanelen. 

Btw op woning

Als u zonnepanelen heeft, kunt u dan ook btw terugvragen op (een deel van) de woning? In een uitspraak uit 2017 had het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden kwam naar voren dat een ondernemer een deel van de btw op zijn zakelijk gebruikte woning kon terugkrijgen.

✅ In die uitspraak besliste het hof dat een deel van het dak van de woning, vanwege de zonnepanelen, als zakelijk kon worden aangemerkt. Dit leidde tot aftrek van de btw die op dit deel rustte. In cassatie bleef dit overeind.

Let op! Dit geldt alleen voor ondernemers

Onlangs kwam de vraag of particulieren ook een deel van de btw op de woning, waarop de zonnepanelen geplaatst zijn, terug kunnen krijgen. Volgens de rechtbank in Noord-Holland is voor particulieren van belang of de woning is aangeschaft ‘in de hoedanigheid van ondernemer’. 

De woning moet bestemd zijn voor zakelijke doeleinden in plaats van privédoeleinden. Dat bij de aanschaf van de woning rekening is gehouden met de mogelijkheid om zonnepanelen te plaatsen, is niet voldoende om te concluderen dat de woning in de hoedanigheid van ondernemer is gekocht. 

Vragen?

Heeft u nog vragen over de btw-aftrek bij zonnepanelen? Of heeft u een ander btw-vraagstuk? Neem gerust contact op met onze btw-specialist.