NOW terugbetalen of niet?

Heeft u als ondernemer NOW aangevraagd? Dan kunt u zelf online checken of u NOW moet terugbetalen. Lees meer...

NOW terugbetalen of niet?

Heeft u als ondernemer in de coronacrisis de Tijdelijke noodmaatregel overbrugging werkgelegenheid (NOW) aangevraagd? Dan kunt u online checken of de ontvangen bedragen juist zijn. U ontvangt de NOW namelijk eerst als voorschot en pas daarna volgt een definitieve berekening. Op basis hiervan wordt het duidelijk of u nog NOW moet terugbetalen.

NOW 1.0 en NOW 2.0

De NOW kent twee varianten. De NOW 1.0 gold voor de periode maart tot en met mei 2020. De NOW 2.0 geldt voor de periode juni tot en met september 2020.

Let op! De NOW 2.0 kan nog tot en met 31 augustus 2020 worden aangevraagd.

Tegemoetkoming in de loonkosten 

De NOW 1.0 en NOW 2.0 zijn beiden tegemoetkomingen in de loonkosten, waarbij de hoogte afhankelijk is van het omzetverlies. Bij een 100% omzetdaling is de tegemoetkoming maximaal en bedraagt deze 90%. De loonkosten worden verhoogd met een opslag voor bijkomende kosten, zoals vakantiegeld. De opslag in de NOW 1.0 is 30%, in de NOW 2.0 is dit 40%.

NOW als voorschot

De NOW wordt in eerste instantie uitgekeerd als voorschot. Op basis van geschatte loonkosten en omzetverlies wordt in eerste instantie 80% van de te verwachten tegemoetkoming uitbetaald. 

NOW terugbetalen of niet?

Op de simulatie NOW kunt u zelf checken of het ontvangen voorschot overeenkomt met de definitieve tegemoetkoming. Aan de hand hiervan wordt het duidelijk of u NOW moet terugbetalen. U moet daarvoor de volgende gegevens invoeren:

  • Geschatte omzetverlies
  • Geschatte loonkosten
  • Werkelijke omzetverlies 
  • Werkelijke loonkosten
  • Eventueel: loonsom van ontslagen werknemers 

Let op! Heeft u te veel NOW ontvangen, dan moet u dit terugbetalen. Heeft u te weinig ontvangen, dan ontvangt u het restant alsnog.

Hulp bij NOW ontvangen of terugbetalen

Heeft u hulp nodig bij het bepalen of u nog NOW ontvangt of NOW moet terugbetalen? Of bent u benieuwd hoe deze procedure verder in zijn werk gaat? Neem gerust contact op met Cindy Notkamp, zij helpt u graag verder. 

Houd onze coronapagina in de gaten

Op deze pagina verzamelen wij al het nieuws, tips en adviezen voor ondernemers en organisaties.