Nieuwe Duitse wetgeving verkopen via marktplaatsen

In november 2018 is in Duitsland een wet aangenomen met betrekking tot Duitse marktplaatsen. Amazon en Ebay zijn hierdoor aansprakelijk voor de omzetbelasting van de verkopers op het marktplaatsplatform.

Nieuwe Duitse wetgeving verkopen via marktplaatsen

Btw

In november 2018 is in Duitsland het 'Gesetz zur Vermeidung von Umsatzsteuerausfällen beim Handel mit Waren im Internet und zur Änderung weiterer steuerlicher Vorschriften' aangenomen. Door deze wet zijn in Duitsland marktplaatsen als Amazon en Ebay aansprakelijk voor de omzetbelasting, van de verkopers op het markplaatsplatform.

Certificaat

Marktplaatsen als Ebay en Amazon verplichten daarom hun btw-plichtige verkopers om voor 1 oktober 2019 een certificaat te overhandigen: Een 'Bescheinigungen nach § 22f USG.' Hierin wordt bevestigd dat de verkoper is ingeschreven  in een Duits btw-register.

Dit certificaat wordt alleen op verzoek van de ondernemer verstrekt en moet worden aangevraagd bij een Duits belastingkantoor. Voor in Nederlandse gevestigde ondernemers is dat het Finanzamt Kleve

Ondernemers zijn btw-plichtig in Duitsland als:

  • de onderneming in Duitsland is gevestigd;
  • de onderneming niet in Duitsland is gevestigd maar voor € 100.000 of meer goederen aan Duitse particulieren levert;
  • de onderneming producten vanuit Duitsland verstuurd, via een distributiepartner of via Amazon FBA.

Niet btw-plichtig

Marktplaatsverkopers die niet btw-plichtig zijn moeten vóór 1 oktober 2019 bij de marktplaats een eigen verklaring indienen dat ze geen certificaat nodig hebben. Verkopers die dit nog niet in orde hebben mogen tot die tijd niet meer via marktplaatsen in Duitsland verkopen.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op.