Nieuwe btw-regels bij afstandsverkopen: bent u goed voorbereid?

Levert u als ondernemer goederen of verricht u diensten aan consumenten in andere EU-landen? Bereid u dan goed voor, want...

Nieuwe btw-regels bij afstandsverkopen: bent u goed voorbereid?

Levert u als ondernemer goederen of verricht u diensten aan consumenten in andere EU-landen? Of voert u goederen van buiten de EU in? Bereid u dan goed voor, want vanaf 1 juli 2021 heeft u te maken met wijzigingen in de btw-regels die in de hele EU worden ingevoerd.

Collega en btw-specialist Hans Wiersma schreef er onderstaande whitepaper over:

Nieuwe btw-regels bij afstandsverkopen

Levert u regelmatig aan consumenten of ondernemers die niet btw-plichtig zijn in andere lidstaten van de EU? Dan krijgt u te maken met een belangrijke btw-wijziging vanaf 1 juli 2021. Wat houden de nieuwe btw-regels in? Wat zijn uitzonderingen? U leest het in de whitepaper. 

Hoe btw aangeven?

Webshopondernemers die in de tweede helft van 2021 meer dan € 10.000 verkopen aan particulieren in EU-landen buiten Nederland, zijn btw verschuldigd in het land van de afnemer(s). Zij kunnen kiezen om deze btw:

  • in de afzonderlijke EU-landen aan te geven, óf;
  • om dit in één keer via het One Stop Shop systeem (OSS) via de portalsite van de Nederlandse Belastingdienst af te handelen.

Aanmelden voor de OSS en I-OSS

Ondernemers kunnen zich vanaf 1 april 2021 bij de Belastingdienst aanmelden voor de OSS en de I-OSS. Zij moeten daarvoor met eHerkenning inloggen op Mijn Belastingdienst Zakelijk, en eenmanszaken en zzp’ers kunnen inloggen met DigiD. De vanaf 1 juli 2021 verschuldigde buitenlandse btw kan worden aangegeven. 

Let op! Webshopondernemers die vanaf het vierde kwartaal van 2021 gebruik willen maken van de OSS en in één keer btw-aangifte willen doen over webshopverkopen in de EU, moeten zich vóór 1 oktober aanmelden op Mijn Belastingdienst Zakelijk.

Wees op tijd

De eerste OSS-aangifte betreft het derde kwartaal van 2021 (juli, augustus, september). De aangifte moet vóór 1 november 2021 zijn ingediend.

Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neem gerust contact met ons op.