Nieuw btw-identificatienummer voor eenmanszaken

Alle eenmanszaken in Nederland krijgen voor 1 januari 2020 een nieuw btw-identificatienummer. Het huidige btw-identificatienummer van eenmanszaken bevat namelijk het burgerservicenummer (BSN). Dat is volgens de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) niet toegestaan.

Identiteitsfraude en privacy

Staatssecretaris Snel stelde in een brief aan de Tweede Kamer voor om aan alle eenmanszaken een nieuw btw-identificatienummer uit te reiken. Deze vermelden ondernemers op hun facturen en website. Het nieuwe nummer vermindert het risico op identiteitsfraude en versterkt de privacy.

Nieuw ICT-systeem

Eerst leek het alleen mogelijk eenmanszaken een nieuw btw-identificatienummer uit te reiken bij de invoering van een nieuw ICT-systeem voor btw. Nu is er een tijdelijke oplossing, de factuurvariant. Deze overbrugt de periode tot het nieuwe ICT-systeem gerealiseerd wordt. 

Factuurvariant

In de factuurvariant gebruikt de Belastingdienst de bestaande, op het BSN-gebaseerde nummer in zijn interne systemen.  

Dat is mogelijk omdat het hier gaat om interne verwerking door de overheid, waar het BSN voor bedoeld is. Het nieuwe btw-identificatienummer is voor extern gebruik. 

Bij contact met de systemen van de Belastingdienst wordt het nieuwe nummer automatisch 'vertaald' naar het oude nummer. Hiermee verloopt de interne verwerking door de Belastingdienst ongestoord.