Na vakantie in quarantaine: wie betaalt het loon door?

Het vakantieseizoen staat weer voor de deur. Wat betekent het als uw werknemer tijdens de vakantie ziek wordt of in quarantaine moet? Lees meer...

Na vakantie in quarantaine: wie betaalt het loon door?

Het vakantieseizoen staat weer voor de deur. Gaat uw werknemer op vakantie naar een land met code geel of oranje? Wat betekent het dan als deze werknemer tijdens de vakantie ziek wordt of in quarantaine moet?

Eerder schreven we een nieuwsbericht over loondoorbetaling als een werknemer vastzit op een vakantieadres of bewust naar een risicogebied afreist. Hieronder lichten wij aan de hand van de bekende codes geel, oranje en rood deze situaties nog wat specifieker toe. 

Reizen naar land met code geel

Werknemers kunnen ervoor kiezen om naar een land te reizen met code geel. Gele landen zijn landen waar min of meer dezelfde besmettingsrisico’s als in Nederland gelden. Ook de lokale regels voor het houden van voldoende afstand, handhygiëne en het dragen van mondkapjes zijn vergelijkbaar. Het gaat dan bijvoorbeeld om de landen Duitsland, Frankrijk en Italië.

Doorbetalen bij ziekte in een land met code geel

Wordt de werknemer ziek tijdens een verblijf in een geel land -het maakt dan niet uit of hij gewoon ziek is of corona krijgt- dan meldt hij zich ziek. Er is dan sprake van ziekteverlof waarbij een loondoorbetalingsverplichting bij ziekte geldt.

Repatriëring code geel

De overheid gaat geen mensen meer repatriëren vanwege corona. Als iemand ervoor kiest om naar een regio te gaan met code geel, dan is dat voor eigen risico. Het is ook van belang om de polisvoorwaarden van de zorgverzekering te checken om te kijken wat er vergoed wordt.

Reizen naar land met code oranje

Is er sprake van een oranje land, zoals Zweden, dan geeft het land zelf aan dat Nederlandse toeristen (nog) niet welkom zijn. Ook kan het zijn dat de Nederlandse overheid aangeeft dat het risico op een besmetting met het coronavirus in dat land nog groter is dan in Nederland. Vakantiereizen naar oranje landen worden daarom afgeraden.

Doorbetaling bij ziekte in een land met code oranje

Gaat een werknemer naar een land met code oranje? Dan adviseert de Rijksoverheid dringend bij terugkomst in Nederland meteen thuis twee weken in quarantaine te gaan. De werknemer die er bewust voor kiest om op vakantie te gaan naar een land met code oranje weet dat hij na terugkeer in quarantaine moet. Als hij thuis kan werken is dat geen probleem.

Kan een werknemer niet thuis aan de slag, dan is het dus niet mogelijk om te werken. Aangezien hij dit op voorhand weet, kunnen we stellen dat de oorzaak dat hij zijn arbeid niet verricht in zijn risicosfeer ligt. Dit kan betekenen dat hij tijdens de periode van quarantaine geen recht op loon heeft. Een andere optie is dat de werknemer gedurende de quarantaineperiode vakantiedagen opneemt.

Repatriëring code oranje

Ook bij een land met code oranje helpt de overheid dus niet bij repatriëring. Een reisorganisatie moet dat wel. Ze zijn verplicht om voor de reizigers die een pakketreis hebben geboekt te zorgen. Dit betekent dat in de situatie dat het land van code geel naar code oranje gaat mensen gerepatrieerd worden. Dit geldt alleen voor pakketreizen van reisorganisaties; niet voor zelf geboekte reizen.

Van geel naar code oranje

Gaat een land tijdens de vakantie van code geel naar code oranje, waardoor de werknemer tijdens de vakantie of na terugkeer toch in quarantaine moet? In dit geval ligt dit beginsel niet in de risicosfeer van de werknemer. Dit kan anders zijn als er vooraf al signalen waren dat de code van het land van geel naar oranje zou kunnen veranderen.

Tip! Informeer uw werknemers op voorhand schriftelijk over de consequentie als ze naar een land op vakantie gaan met code oranje. Op die manier weet de werknemer voorafgaand aan zijn vakantie waar hij aan toe is en kan hij zijn gedrag daarop aanpassen.

Let op! Net als bij de landen met code geel geldt ook hier dat als de werknemer tijdens zijn vakantie corona krijgt of anderszins ziek wordt u het loon moet doorbetalen.

Geen arbeid, wel loon

Sinds 1 januari 2020 is de hoofdregel in de wet gewijzigd van ‘geen arbeid, geen loon’ naar ‘geen arbeid, wel loon’. Dit laatste is alleen anders indien de oorzaak voor het niet verrichten van de arbeid voor rekening en risico van de werknemer komt. De bewijslast hiervoor ligt bij de werkgever.

Reizen naar land met code rood

De landen met code rood zijn nagenoeg volledig afgesloten voor reizigers. Afreizen naar dergelijke landen wordt ernstig afgeraden omdat er ‘levensbedreigende situaties kunnen ontstaan’, bijvoorbeeld omdat het land in oorlog is. Daar zal uw werknemer niet op vakantie gaan.

Tip! Wilt u weten welke landen geel, oranje of rood zijn? Ga dan naar de site van Nederland wereldwijd, een site van Rijksoverheid.

Contact

Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op. 

Houd onze corona-pagina in de gaten

Op deze pagina verzamelen wij al het nieuws, tips en adviezen voor ondernemers en organisaties.