In welk land moet u btw afdragen?

Verricht u diensten aan een ondernemer in een ander EU-land? Dan is er sprake van een intracommunautaire prestatie (ICP). Let hierbij op door welke partij en waar de btw moet worden afgedragen.

ICP

Van een ICP is sprake als de opdrachtgever in het buitenland is gevestigd en, volgens de hoofdregel voor het bepalen van de plaats van dienst, de dienst wordt verricht in het land waar de opdrachtgever is gevestigd (zoals bij een adviesdienst). In dit geval is de dienst belast in het andere EU-land. In Nederland is in dat geval geen btw verschuldigd, maar wordt de btw verlegd naar de afnemer.

Diensten aan particulier

Als u diensten verricht aan particulieren of rechtspersonen zonder een btw-identificatienummer die zijn gevestigd in een ander EU-land, dan gelden andere regels. Stel dat u bijvoorbeeld een dienst verricht aan een particulier gevestigd in een ander EU-land, dan moet in Nederland btw aan worden gegeven. Hierop zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld wanneer het gaat om personenvervoer of diensten die te maken hebben met onroerend goed.

Buiten de EU

Als u diensten verricht aan afnemers gevestigd buiten de EU, geldt als hoofdregel dat de diensten belast zijn in het vestigingsland van de afnemer, als deze ondernemer een btw-identificatienummer heeft. Is de afnemer een particulier, dan zijn de diensten belast met Nederlandse btw.

Tip
Welke partij en waar de btw moet worden afgedragen, hangt van de situatie af. Het is altijd raadzaam advies in te winnen als u zaken gaat doen met het buitenland.

Opgaaf intracommunautaire prestaties

Als een ICP wordt verricht, moet u naast de btw-aangifte ook een opgaaf intracommunautaire prestaties doen. Hierop worden de leveringen en verrichte diensten, die door u verricht zijn binnen de EU en waarvoor de afnemer in het andere EU-land btw moet aangeven, verwerkt.