Kredietverlening vouchers reisbranche van start

De kredietverlening geldt voor vouchers voor pakketreizen en gekoppelde reisarrangementen die tussen 12 maart en 31 december 2020 zijn afgegeven...

Kredietverlening vouchers reisbranche van start

Het kabinet is gestart met de kredietverlening voor vouchers in de reisbranche. Voorstellen daartoe zijn goedgekeurd door de Europese Commissie. De kredietverlening geldt voor vouchers voor pakketreizen en gekoppelde reisarrangementen die tussen 12 maart en 31 december 2020 zijn afgegeven.

Vouchers reisbranche 

Vanwege corona zijn veel vakanties geannuleerd. De consument kreeg in de plaats hiervoor vaak een voucher die bij een volgende te boeken vakantie kon worden ingewisseld. Het coronavirus is echter nog niet onder controle, terwijl de reissom uiterlijk een jaar na boeking door de reisorganisatie moet worden terugbetaald.

Leningen via SGR

Reisorganisaties kunnen bij een tekort aan liquide middelen een lening afsluiten bij de Stichting Garantiefonds Reizen (SGR). De overheid heeft de SGR hiertoe een krediet van € 400 miljoen verstrekt.

Voorwaarden

Om voor de krediet in aanmerking te komen moet worden voldaan aan de volgende voorwaarden: 

✅ De leningen worden alleen verstrekt voor vouchers voor pakketreizen en gekoppelde reisarrangementen die tussen 12 maart en 31 december 2020 zijn afgegeven.
✅ Van een verstrekte voucher kan maximaal 80% via een lening worden gedekt.

Rente

De overheid rekent aan de SGR een rente van 2%. De SGR zal vervolgens aan de reisorganisaties een rente doorberekenen tussen de 2 en 7%. Het meerdere is onder meer bestemd om de kosten te dekken. De rente zal in de loop der tijd oplopen om reisorganisaties te prikkelen de lening zo snel mogelijk weer af te lossen.

Alleen gezonde bedrijven

De kredietfaciliteit is alleen bestemd voor reisorganisaties die in de kern gezond zijn. Dit wordt bij de kredietaanvraag gecheckt. Ook moeten de betalingsbewijzen en vouchers overlegd worden, zodat duidelijk is dat de verstrekte lening hiervoor gebruikt is.

Heeft u nog vragen over de kredietverlening? Neem gerust contact met ons op. 

Houd onze coronapagina in de gaten

Op deze pagina verzamelen wij al het nieuws, tips en adviezen voor ondernemers en organisaties.