Ondernemers laten zich inspireren tijdens ‘Fast Forward event’

Vooruitkijken mag weer, overal liggen kansen voor het oprapen en ondernemers hoeven ze alleen nog maar te benutten. Hoe krijg je je team mee in de jacht op succes en hoe hou je iedereen tevreden?

Ondernemers laten zich inspireren tijdens ‘Fast Forward event’

Bron: Mark Mensink, Tubbergen nieuws

Dankzij een hele reeks aan florisante economische cijfers is de stemming in ondernemend Nederland ‘Himmelhoch jauchzend’: vooruitkijken mag weer, overal liggen kansen voor het oprapen en ondernemers hoeven ze alleen nog maar te benutten. Maar ja… hoe harder zij eraan trekken, des te groter de uitdaging voor de gehele organisatie: hoe krijg je je medewerkers mee in de jacht op succes en hoe hou je iedereen tevreden?

Op deze en andere vragen kregen klanten en zakenrelaties van advies- en accountantsbureau de Jong & Laan een antwoord tijdens het zogeheten ‘Fast Forward event’ in het Heracles-stadion te Almelo.

‘Energiewende’

De bijeenkomst startte met het persoonlijke en zakelijke succesverhaal van Alfons Wispels, een ‘evangelical’ op het gebied van duurzaam opgewekte energie. Hij is o.m. de oprichter van de Raedthuys Groep, de grootste private ontwikkelaar van zon- en windprojecten in Nederland, én shirtsponsor van FC Twente via het bedrijfsonderdeel Pure Energie.

De economie zit volop in de lift, dus dit is voor ondernemingen dé tijd om te oogsten.

Deze groene ondernemer droomt ervan dat niemand meer fossiele brandstoffen gebruikt. “De ‘Energiewende’, zoals men dat in Duitsland pleegt te noemen, gaat 100% zeker plaatsvinden en zal de grootste verandering zijn die we gaan meemaken in ons leven. We gaan naar compleet elektrisch, daar ben ik heilig van overtuigd.”

“Kom maar met die orders”

HR-adviseur Harold Schenk liet vervolgens middels een interactieve presentatie zien hoe een bedrijfsmanager of -eigenaar op inspirerende wijze leiding kan geven aan een groep medewerkers, maar ook welke valkuilen er zijn en wat mensen in de basis motiveert.

“Er is weer sprake van een hoogconjunctuur, terwijl we misschien wel 10 jaar met z’n allen stil hebben gestaan. We moesten de broekriem aantrekken, maar nu kan het weer. Het is dé tijd om die kansen te pakken. Kom maar met die orders”, zo zweepte hij de zaal met gretig luisterende professionals nog eens goed op. “U denkt ‘nu kan ik meters maken’, maar helaas is de halve tent leeg. Wat is ervoor nodig om je mensen te houden? Hoe krijg je je mensen dan mee?”

Schenk liet daarna de aanwezigen een glimp zien van wat zij kunnen verwachten tijdens een cursus motiverend leiderschap, iets wat hij regelmatig namens de Jong & Laan geeft. Zo gaf hij uitleg over het loyaliteitsmodel, waarbij de mentale staat van een bedrijf en het personeel aldaar tot uitdrukking komt in verschillende fases.

Succescoach

Laatste spreker was niemand minder dan Robin van Galen, de coach van het Nederlandse waterpoloteam dat tijdens de Olympische Spelen van 2008 goud won. Hij blikte terug op de gehele periode in aanloop naar dat uiteindelijke succes, iets dat pas na vele tegenslagen het geval was. Via een ruimschoots met anekdotes doorregen verhaal over succesvolle teams legde hij uit hoe leiders (in zijn geval als bondscoach) hun mensen beter, sneller en effectiever kunnen aansturen.

Als je het proces goed inricht, komt het resultaat vanzelf.

Wat hem betreft moeten er een aantal succesfactoren aanwezig zijn, wil een team ergens in ‘scoren’: structuur, afspraken/spelregels, sfeer/beetje lol, zelfreflectie, et cetera. “Maar ook evenwicht in de persoonlijkheden. Heb ik wel de juiste mensen aan boord en doen ze wel de juiste dingen?”, een dilemma waar veel leidinggevenden eigenlijk constant mee worstelen.

Van Galen liet zich het volgende meermaals ontvallen: “Als je het proces goed inricht, komt het resultaat vanzelf wel.” Naar eigen zeggen vertrouwt hij volledig op zulke wijsheden en onderzoeken naar groepsprocessen.

Meer informatie

Wie meer wil weten over de beschreven onderwerpen of het (strategisch) personeelsbeleid eens tegen het licht wenst te houden, kan zich wenden tot de HR-adviseurs van de Jong & Laan.