Afschaffen inkeerregeling

De inkeerregeling is in het leven geroepen om iemand niet tegen te houden met een boete, als deze persoon na een beboetbare of bestrafbare aangifte alsnog zijn belasting wil betalen.

Er gaat een streep door de coulanceregeling bij vrijwillig melden van verzwegen vermogen, oftewel de inkeerregeling.

Ook wie binnen twee jaar na het opzettelijk doen van een onvolledige of onjuiste aangifte alsnog verzwegen vermogen of inkomen aangeeft bij de Belastingdienst, ontkomt niet aan een vergrijpboete.

Overgangsrecht

Voor toeslaggerechtigden is er straks ook geen coulant inkeerbeleid meer. Er is wel voorzien in overgangsrecht. De huidige inkeerregeling blijft van toepassing op aangiften die vóór 1 januari 2018 zijn gedaan of hadden moeten zijn gedaan. Dat geldt ook voor toeslaggegevens of inlichtingen die vóór 1 januari 2018 zijn verstrekt of hadden moeten zijn verstrekt. De belastingplichtige die per ongeluk onjuist aangifte heeft gedaan, kan vooralsnog straffeloos corrigeren.

Tip:
Wilt u gebruikmaken van de inkeerregeling zonder boete, keert u dan in 2017 nog in zodat u gebruik kunt maken van de tweejaarsperiode!

Dit is onderdeel van de Belastingplannen gepresenteerd op Prinsjesdag 2017. Het voorstel moet nog door de Eerste en Tweede kamer. 

E-book Belastingplannen 2018

De inkeerregeling is onderdeel van de Belastingplannen gepresenteerd op Prinsjesdag 2017. Meer weten? Download het E-book Belastingplannen 2018, waarin alle plannen worden toegelicht.