Heeft u recht op twee procent of vrijstelling overdrachtsbelasting?

Van plan om een woning te kopen? Voor kopers van 18 tot 35 jaar oud geldt een eenmalige vrijstelling van overdrachtsbelasting. Lees meer en profiteer ook!

Heeft u recht op twee procent of vrijstelling overdrachtsbelasting?

Van plan om een woning te kopen in 2022? Dat kan positief uitvallen. Voor kopers van 18 tot 35 jaar oud geldt een eenmalige vrijstelling van overdrachtsbelasting voor een koopwoning van maximaal € 400.000. Vanaf 2023 bedraagt deze woningwaardegrens € 440.000.

Met het formulier verklaring overdrachtsbelasting 2% kunt u aangeven dat u in aanmerking wilt komen voor toepassing van het lage tarief (2%) of de vrijstelling van de overdrachtsbelasting bij de aankoop van een woning.

Alleen met behulp van deze verklaringen kan de notaris het verlaagde tarief of de vrijstelling toepassen.

Laag tarief overdrachtsbelasting

De overdrachtsbelasting kent sinds 2021 verschillende tarieven voor woningen. Het bestaande lage tarief van 2% is alleen nog maar van toepassing voor degene die zelf voor langere tijd in de woning gaat wonen.

Voorwaarden vrijstelling

U komt in aanmerking voor een vrijstelling van de overdrachtsbelasting

  • Als u een woning koopt;
  • er zelf voor langere tijd in gaat wonen;
  • 18 tot en met 34 jaar oud bent;
  • de vrijstelling nog niet eerder heeft toegepast.

Daarbij komt de eis bij dat de woning niet duurder mag zijn dan € 400.000, daarboven betaalt u toch het tarief van 2%. Vanaf 2023 bedraagt deze woningwaardegrens € 440.000.

Tarief 8%

Het tarief is 8% in alle overige gevallen, tenzij een andere vrijstelling van toepassing is. Voor onder meer de tweede woning, de woning die verhuurd wordt en ook voor bedrijfspanden is het tarief dus ook 8%.

Verklaring

Dat aan de eisen voor het lage tarief van 2% of aan de eisen voor de vrijstelling voldaan wordt, moet blijken uit een ondergetekende verklaring die op de site van de Belastingdienst is te vinden. De verklaring moet worden ingevuld, geprint, ondertekend en afgegeven aan de notaris.

Let op! Wordt de woning door meerdere personen verkregen, dan moet iedere verkrijger een eigen verklaring invullen en ondertekenen.

Vragen?

Heeft u vragen over de overdrachtsbelasting? Of wilt u meer weten over de verklaring van de Belastingdienst? Onze adviseurs helpen u graag. Neem gerust contact op.