Heb je recht op twee procent of vrijstelling o­ver­drachts­be­las­ting?

Ben je van plan om een woning te kopen in 2023? Maak dan optimaal gebruik van de mogelijkheden voor de overdrachtsbelasting: de statersvrijstelling en/of het lage tarief van 2%.

Startersvrijstelling

Je komt in aanmerking voor een vrijstelling van de overdrachtsbelasting: 

  • als je een woning koopt;
  • er zelf voor langere tijd in gaat wonen;
  • 18 tot en met 34 jaar oud bent;
  • de vrijstelling nog niet eerder heeft toegepast.

Daarbij komt de eis bij dat de woning niet duurder mag zijn dan € 440.000. 

Ellen Punte
Ellen Punte Partner

Let op! De woningwaardegrens bedraagt in 2023 € 440.000, maar gaat per 1 januari 2024 omhoog naar € 510.000. Heb je een woning gekocht voor meer dan € 440.000 en maximaal € 510.000, dan zou het aantrekkelijk kunnen zijn om overdracht bij de notaris te verplaatsen naar 2024. Houd daarbij wel in de gaten dat je blijft voldoen aan de overige voorwaarden voor de startersvrijstelling (bijvoorbeeld de leeftijdsvoorwaarde!).

Laag tarief

De overdrachtsbelasting kent sinds 2021 verschillende tarieven voor woningen. Het lage tarief van 2% is van toepassing voor degene die zelf voor langere tijd in de woning gaat wonen en waarvoor de startersvrijstelling niet geldt.

Met het formulier verklaring overdrachtsbelasting 2% kan je aangeven dat je in aanmerking wilt komen voor toepassing van het lage tarief (2%) of de vrijstelling van de overdrachtsbelasting bij de aankoop van een woning.

Alleen met behulp van deze verklaringen kan de notaris het verlaagde tarief of de vrijstelling toepassen.

Let op! Wordt de woning door meerdere personen verkregen, dan moet iedere verkrijger een eigen verklaring invullen en ondertekenen.

Tarief 10,4%

Het tarief is 10,4% in alle overige gevallen, tenzij een andere vrijstelling van toepassing is. Voor onder meer de tweede woning, de woning die verhuurd wordt en ook voor bedrijfspanden is het tarief dus ook 10,4%.

Vragen?

Heb je vragen over de overdrachtsbelasting? Of wil je meer weten over de verklaring van de Belastingdienst? Onze adviseurs helpen je graag. Neem gerust contact op.

Ellen Punte
Ellen Punte Partner