Terugblik op het Familiebedrijfevent 2017

De herfstbladeren dwarrelden van de bomen en het was fris: het was de middag van het Familiebedrijfevent 2017. Ondernemers kwamen bijeen om om stil te staan bij de toekomst van hun familiebedrijf.

Terugblik op het Familiebedrijfevent 2017

De herfstbladeren dwarrelden van de bomen en het was fris. Het kopje koffie bij binnenkomst was een welkome verrassing voor de bezoekers van ons Familiebedrijfevent 2017. Maar de ondernemers kwamen natuurlijk niet alleen om koffie te drinken, ze kwamen om stil te staan bij de toekomst. De toekomst van hun familiebedrijf.

Aftrap

Zo'n zeventig mensen verzamelden zich en familieadviseur Tom Meuleman trapte af: wat kunnen ze deze middag verwachten? Hij toonde situaties die zich veel voordoen bij familiebedrijven, waarbij hij de gasten stil liet staan bij vaak onuitgesproken situaties. Een zoon waarvan verwacht wordt dat hij het bedrijf overneemt, terwijl hij misschien een andere koers wil varen. Een dochter die ongelukkig is met haar positie in de onderneming en een vader die het bedrijf moeilijk los kan laten. Het was een voorproefje voor de workshops die volgden.

 

Eigendom en zeggenschap

De workshop 'Eigendom en zeggenschap' van onze familieadviseurs Tom Meuleman en Hendri Meilink bestond uit een interactieve presentatie, waarbij het publiek via de smartphone kom stemmen op prikkelende stellingen. Dit bracht de discussie op gang. Verrassend hoe verschillend familieleden erover denken.

  • Is harmonie in de familie belangrijker dan de juiste persoon op de juiste plek?
  • Kunnen familieleden alleen eigenaar van het bedrijf zijn als zij in het bedrijf werken?
  • En als uw geld nog in de zaak zit …?

Mooie reacties klonken: "Geluk hangt samen met harmonie in de familie". Maar ook: "Als je met je kinderen overhoop ligt, wat is je bedrijf dan nog waard?". Tom en Hendri erkennen: het hangt enorm met elkaar samen, vaak is er geen goed of fout. Daar gaat het ook niet om, het gaat erom dat families erover nadenken, dat ze uitzoeken of de wederzijdse verwachtingen echt helder zijn. En dat kregen de heren goed voor elkaar.

Schijf van vijf

Bernard Schols hield een sessie over 'Flexibiliteit en zekerheid binnen de schijf van vijf'. En nee, dit ging niet over de schijf van vijf zoals we hem kennen. Bernard behandelde hoe u op diverse vlakken uw zaken kunt regelen en hiermee de regie houdt, ook voor ná uw overlijden:

  1. Huwelijkse voorwaarden: wat zijn de nieuwe spelregels van het huwelijksvermogensrecht per 2018?
  2. Schenking: de kunst van het loslaten, schenken is aantrekkelijker dan laten erven.
  3. Testament: zonder testament geldt het wettelijke erfrecht: ouders en kinderen zijn gelijkwaardig. In een testament kunt u een andere verdeling kiezen.
  4. Levensverzekeringen, pensioen en sociale zekerheid.
  5. Internationaal: de Nederlandse spelregels gaan mee naar het buitenland, mits…

Bernard introduceerde de noodzaak van de 'knuffelregistratie' binnen de huwelijkse voorwaarden, als variant op de bekende rittenregistratie. Bij de knuffelregistratie kunt u aantonen dat uw huwelijk verder gaat dan een verstandshuwelijk. En als we even niet meer weten wat op grond van het nieuwe huwelijksvermogensrecht nu van wie is, is er het ezelsbruggetje uit de hit van Acda en de Munnik: cd van jou, cd van mij, cd van ons allebei. Hij maakte er moeiteloos een levendig, humoristisch verhaal van. We zijn hem dan ook enorm dankbaar voor deze interessante sessie.

Borrel

Tijd om alles te laten bezinken met een borrel. Daar waren zowel onze gasten als onze familieadviseurs aan toe, genoeg ruimte voor vragen en napraten dus. En voor een bitterbal natuurlijk. Het was een leerzame middag met bijzondere sprekers en een geïnteresseerd, enthousiast publiek. Allemaal hartelijk bedankt!