Factuureisen: meld uw vestigingsadres

Op een factuur moet u uw vestigingsadres vermelden. Met alleen het postbusnummer voldoet u niet aan de factuureisen die zijn gesteld. Dit geldt voor zowel een verkoop- als inkoopfactuur.

Gevolgen factuur zonder adres

Vergeet u uw adres te vermelden op een inkoopfactuur, dan kan dit tot gevolg hebben dat de btw niet in vooraftrek mag worden gebracht. Bij een verkoopfactuur loopt u het risico op een fikse boete.

Vestigingsadres op verkoopfactuur

Op een verkoopfactuur moet het volledige adres van de leverancier worden vermeld. Dit is het adres waar u als ondernemer bent gevestigd. Vermeldt u alleen uw postbusnummer, dan brengt dit risico met zich mee. Het hof Amsterdam heeft zich in het verleden al over deze kwestie gebogen. Per gebrekkige factuur loopt u het risico op een boete van maar liefst maximaal € 5.278.

Inkoopfactuur met adres afnemer

Op een inkoopfactuur moet ook uw volledige adres als afnemer worden vermeld. Staat er alleen een postbusnummer? Dan loopt u het risico dat het recht op vooraftrek van btw wordt geweigerd. Btw op een factuur met enkel lichte gebreken mag door u wel in aftrek worden gebracht. Een 'lichte gebrek' is bijvoorbeeld het niet vermelden van een volledig adres maar een postbusnummer. Bevat de factuur meerdere gebreken, dan zal de kans groter zijn dat de aftrek van btw wordt geweigerd.