Doel van de DKTI
De DKTI-Transport richt zich op het versnellen van de productontwikkeling en -uitrol in de hele transportsector. Daarmee geeft de regeling invulling aan afspraken uit het Klimaatakkoord en de Duurzame Brandstofvisie. Hierin staan de lange termijn klimaatdoelstellingen voor de sector verkeer en vervoer.
De vervoerssector is goed voor 30% van de huidige CO2-uitstoot in de EU. Het Klimaatakkoord voorziet in een reductie van de CO2-uitstoot van 49% in 2030 ten opzichte van 1990.
De overheid daagt ondernemers en kennisinstellingen uit om samen de CO2-uitstoot van de transportsector te verminderen. Dat kan door:
- innovatieve technieken en oplossingen te bedenken;
- te ontwikkelen;
- en te demonstreren in een praktijksituatie.
Verder dan vervoersmiddelen over de weg
Behalve vervoersmiddelen voor vervoer over de weg zijn er ook mogelijkheden voor twee- en driewielige voertuigen, mobiele machines, en vaartuigen. Innovatiethema’s waar u aan kunt denken zijn: licht stedelijk transport, zwaar stedelijk transport, regionaal vervoer, laadinfra, waterstofinfra, en voertuigontwikkeling.
DKTI 2
In de DKTI 2 regeling (2019) ondersteunde de regeling:
- demonstratieprojecten voor duurzaam vervoer waarvan de innovaties nog niet op de markt zijn, die een sterke businesscase hebben en levensvatbaar zijn.
- transportoplossingen met een lage of geen CO2-uitstoot en thema's als elektrisch rijden en varen, efficiënte schepen, rijden op waterstof, biobrandstoffen in luchtvaart, scheepvaart en zwaar wegverkeer.
Er kon voor de volgende projectsoorten een aanvraag worden ingediend: een proeftuin, een experimentele ontwikkeling en een haalbaarheidsstudie naar een project experimentele ontwikkeling. Ook bood de regeling ondersteuning aan innovatieclusters en voorzag in aanvullende cofinanciering van lokale infrastructuurvoorzieningen voor alternatieve brandstoffen die ook steun kregen uit een Europees programma (zoals CEF-Transport, Horizon 2020 of INTERREG).